“Goldman Sachs rules the world”

I går var jeg på premiere for Hans Petter Molands film “Når boblene brister”. Den handler om hvordan økonomien bygger seg opp mot bobler med jevne mellomrom for så å sprekke og deretter reise seg I en ny gullalder igjen. Kjente mennesker som Joseph Stiglitz, tidligere nobelprisvinner i økonomi, Michael Lewis, forfatter av Big Short og Liars Poker, Øystein Stray Spetalen, tidligere statsminister i Hellas, Papandreou og mange andre med innsikt i verdensøkonomien i dag bidrar i dokumentaren.

Mer spesifikt ser filmen på subprime krisen i USA som førte til finanskrisen i 2008 og hvordan det fikk effekt for Vik kommune i Sogn da de tapte de neste ti års inntekter på kraftproduksjon ved å investere i tilsynelatende trygge produkter tilrettelagt av Goldman Sachs. I tillegg ble det også dagens gjeldskrise kommentert og ekspertene forteller hva de tror om fremtiden.  Det var en informativ film, der andre halvdel var mer interessant enn første halvdel, så de av dere som er interessert i økonomi eller bare vil prøve å forstå hvorfor alt som har skjedd på den finansielle arena kunne skje, kan godt se den. Men ikke se dere blinde på den negative vinklingen på finansmarkedene. Filmen ser ensidig negativt på hvordan finansmarkedene har ødelagt for vanlige folk. Finansmarkedene er fortsatt nødvendige for å få til en flyt av penger slik at industri og produksjon kan vokse. Aksjer og gjeld må til, det er de kompliserte produktene som ikke tjener til annet enn å forvirre og forstyrre markedene vi kan fokusere negativt på. Her er det åpenbart at det må strengere reguleringer til.

Det mest vekkende for meg med filmen, var Goldman Sachs involvering i mye av det som har gått galt. Den amerikanske investeringsbanken var tilrettelegger av produkter der de samlet usikre lån og gjorde de om til “sikre” obligasjoner. Det er kjent fra før. Mange andre investeringsbanker gjorde det samme. Det jeg ikke visste fra før var at Hellas før sin inntreden i EU fikk hjelp av Goldman Sachs til å fjerne gjeld fra balansen ved hjelp av finansiell akrobatikk som jeg ikke kjenner nærmere til, for å finnes verdig et EU medlemsskap. Det vil si at akkurat samme øvelse som ble gjort med subprimelånene i USA ble gjennomført med Hellas. Når man samler sammen rask i en fin innpakning og får toppkarakter fra ratingbyråene på dem, hva gjør man da som utsteder? Da vedder man på at det går over ende på et eller annet tidspunkt og kjøper seg forsikringer for det. Rask innpakket i pent papir, er fortsatt bare rask og på et eller annet tidspunkt blir det tydelig for alle. Det er bare om å gjøre å vite om det først og da har du en fordel om du er den som pakker inn rasket. Det skal bli interessant å se hvor mange kredittforsikringer Goldman Sachs sitter med når Hellas går konkurs.

Videre er det jo interessant at det er tidligere Goldman Sachs ansatte på toppen av Den Europeiske Sentralbanken ved Mario Draghi, på toppen hos Italia ved Mario Monti og: sannelig finner vi en i Hellas også ved nyutnevnt statsminister Lucas Papademos.

Mye kan være tilfeldig her i verden, men når man ser disse linjene bli trukket opp så har vi vel nødt til å vise sunn skepsis?

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer