Godt nytt børsår!

Godt nytt år – Måtte det nye bringe hell, lykke og ikke minst positiv avkastning på Oslo Børs og på sparepengene våre. 2010 er over og med fasit i hånd kan vi notere oss for et godt børsår. Til tross mange humper i veien endte Oslo Børs opp 18 % i 2010. Hva har vi gjort på børsen i 2010? Jo, de fleste private investorer har vært litt mer forsiktige. Totalt solgte våre kunder aksjer for nesten 200 millioner mer enn de kjøpte for i året som gikk. Det vil si at vår eksponeringen mot aksjemarkedet er redusert. Det må legges til at privatpersoner hamstret aksjer mot slutten av 2008 og i 2009. Mange fikk derfor med seg det ekstremt hyggelig børsåret i 2009 med en oppgang på over 50 %. Desember 2010 var også veldig hyggelig, og børsen steg med hele 10,5 %. Dette er den beste desembermåneden på børsen noensinne, og også den beste enkeltmåneden i 2010. Til tross for oppgangen storsolgte privatpersoner aksjer i fjorårets siste måned. Jeg tolker ikke dette som at folket har mistet troen på børsen, men som et naturlig sesongmønster. Desember er en måned hvor mange gjør omplasseringer i porteføljen foran det kommende året. Statoil var den mest solgte aksjen, mens Seadrill ble mest kjøpt.

På fondssiden fortsatte den positive trenden også i desember. Innimellom julegavehandel og julebakst ble det også tid til å laste opp med aksjefond. I desember registrerte vi den høyeste nettotegningen av aksjefond i hele 2010. Fondssparerne solgte i tillegg rentefond, og jeg tolker dette som et tydelig tegn på optimisme og tro på det kommende børsåret. Det mest populære fondet blant kundene i desember var DnB NOR Global Indeks. Det er første gang et indeksfond topper listen over med de mest populære fondene å kjøpe. Jeg forventer at dette kan være starten på en trend vi har ventet på; nemlig at indeksfond vil øke i popularitet og dermed gjøre seg mer og mer gjeldende i handelsstatistikken. Ekstra moro var det også å se at KLP dundret rett inn på topplisten i desember. Vi lanserte KLP fond i slutten av desember, og dette var tydeligvis noe kundene hadde ventet på.

Jeg gleder meg og ser fram mot 2011. Det er fortsatt usikkerhet i markedet, og det finnes dessverre ingen garantier eller gratis lunsjer. Dette er forsåvidt ikke noe nytt. Det vil alltid være usikkerhet knyttet til utviklingen i aksjemarkedet. Det er derfor viktig å ikke glemme at det er denne usikkerheten (usikkerhet =svingninger = risiko) du får betalt for å ta på lang sikt (og forhåpentligvis allerede i 2011).

Med ønsker om et godt børsår // Anders

Anders Skar
Anders Skar
Norgesjef Nordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer