Globale fond og teknologi mest populært i desember

Når nyttårsrakettene var sendt opp kunne vi oppsummere at det var nettotegnet fond for 59,3 millioner kroner i desember, og dette er 16% over gjennomsnittet for året som helhet. Det ble kjøpt aksjefond for 61,9 millioner og kombinasjonsfond for 6,1 millioner mens det var netto salg av rentefond for 7,9 millioner. I sekkeposten “andre fond” var det et nettosalg på 0,8 mill.

Aksjefond har vært populært i hele 2013. Dette er en naturlig følge av at mange av verdens aksjemarkeder har hatt en sterk utvikling gjennom året, og investorer har vært komfortable med å øke eksponeringen i aksjer. 2013 går rett og slett inn i historien som et godt år for de fleste norske investorer og sparere.

På listen over de 10 mest kjøpte fondene i desember finner vi to globale aksjefond på topp 3, sammen med DnBs bransjefond for teknologi som har vært på topplisten lenge. Det er også 3 fond med vekst-relatert investeringsstrategi på kjøpstoppen, samt to høyrentefond.

Salgslisten viser et blandet bilde, men kortsiktige rentefond, råvarefond og ulike former for indeksfond er blant de som har sett mest innløsninger.

Det er interessant å se at de tradisjonelle indeksfonene taper terreng i desember. Indeksfond som gruppe har vært populære lenge, og er fine for å komme seg inn i markedet på en billig måte. Her er imidlertid børsnoterte indeksfond/ETF’er et klart alternativ, og kan i tillegg kjøpes og selges like raskt som en aksje. Se mer om dette i Den Store ETF-guiden. Vi har sett sterk vekst i handelen av disse, og kommer til å ta ETF’er inn i statistikken fra neste måned. Eksempelvis har vi sett betydelige kjøp i DB X-Trackers FTSE China 25, XACT OBX og ProShares Short Russel 2000. På salgssiden ville fondet XACT Oil Service vært helt oppe på fjerde plass over mest solgte fond, og rett bak DNB OBX Derivat Bull som ble avviklet av DNB i desember. Det norske indeksfondet DNB OBX ville også vært på listen over mest solgte fond.

Brede globale fond fra DNB og Storebrand fortsetter å være populære, sammen med smalere fond som har vist sterk avkastning i lengre tid. DNB Nordic Technology, Delphi Nordic og Storebrand Vekst har vært vinnerfond lenge, og har også gjort det meget godt i forhold til sine referanseindekser. Kundene har tydeligvis fått med seg dette, og premierer suksess med nye innskudd. Dette er logisk og fornuftig så lenge suksessen fortsetter. Man får heller være våken og følge med dersom det skjer endringer i forvaltningsteamet som styrer disse fondene, eller dersom det skjer en betydelig vending i de indekser/markeder de er eksponert imot. Å selge er jo lett.

 

Statistikken som presenteres baseres på Nordnets 56.000 kunder i Norge for desember måned.

_________________________

 

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For å få med deg alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer