Gå til hovedinnhold

Globale aksjefond i pluss hittil i år – utrolig!

Våre fondskunder er ikke skremt av den raske gjeninnhentingen på verdens børser, og nettokjøpte aksjefond i juli for 269 millioner kroner. De fleste globale aksjefondene har nå positiv avkastning hittil i år målt i norske kroner, tross børskrakket i mars. Det er utrolig!

Verdens børser fortsatte gjeninnhentingen i juli, etter det raskeste børsfallet i manns minne i mars som følge av corona-utbruddet. Verdensindeksen steg ca 5 % i juli, med USA i tet med 6 % oppgang, målt ved SP500-indeksen. Oslo Børs var opp ca 4 % i sommermåneden.

Våre privatkunder nettokjøpte fond for 393 millioner kroner i juli. Aksjefond ble nettokjøpt for 269 millioner kroner. Rentefond ble nettokjøpt for 132 millioner og kombinasjonsfond ble nettosolgt for 8 millioner.

Globale aksjefond i pluss så langt i år

Verdens aksjemarkeder, målt ved MSCI World Index, har steget ca 4 % hittil i år målt i norske kroner (per 31.7.20). Målt lokal valuta er indeksen riktignok ned ca 3 %.

Den store differansen skyldes at norske kroner har svekket seg i år, spesielt mot euro. Dog har kronekursen styrket seg vesentlig siden krisenivåene i slutten av mars.

Det betyr at de fleste globale aksjefondene nå har positiv avkastning hittil i år målt i norske kroner, tross børskrakket i mars. Det er smått utrolig, tatt i betraktning at fallet i global BNP så langt i år er det største som er registrert.

Den positive avkastningen skyldes hovedsakelig at aksjemarkedene har bykset rekordraskt opp igjen på grunn av massive redningspakker og store rentekutt, men også at norske kroner har svekket seg siden nyttår.

Her hjemme er Oslo Børs ned omlag 10 % så langt i år.

Uvanlig store valutaefffekter

Det er sjelden vi ser at valutakurssvingninger har så mye å si for avkastningen til fondskundene. Etter kronebunnen i slutten av mars har vi sett økt interesse for valutasikrede fond. Det tyder på at det er en del investorer som tror kronen skal styrke seg fremover, og de har hatt rett så langt.

Mitt hovedråd er at langsiktige fondssparere normalt bør velge et ikke-valutasikret fond, som er det alle forvaltere tilbyr. Det er billigst, samt at valutaeksponeringen som regel fungerer som en støtpute når børsene faller. Spesielt interesserte kan i perioder velge valutasikrede fond for å forsøke å time valutamarkedet. Les mer om hva jeg mener om valutasikring av fond i dette innlegget.

Nye tek-favoritter

4 av de 10 mest kjøpte fondene i juli var teknologifond.

I år har mange av våre fondskunder fått nye teknologifond i porteføljene sine: BGF Next Generation Technology, Black Rock World Technology og TIN Ny Teknik er alle tre blant de ti mest kjøpte fondene i juli, samt hittil i 2020. Sistnevnte er et nordisk teknologifond forvaltet av to svenske forvaltere med lang fartstid. Våre kunder har fått øynende opp for at det finnes flere gode teknologifond i tillegg til den gamle favoritten DNB Teknologi.

Teknologisektoren fortsetter å overraske positivt, og har gitt fantastisk avkastning både på kort og lang sikt. Våre fondskunder tror tydeligvis denne trenden vil fortsette, tross høy verdsettelse.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I JULI:TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I JULI:
BGF NEXT GENERATION TECHNOLOGYSTOREBRAND GLOBAL MULTIFACTOR
BLACK ROCK WORLD TECHNOLOGYODIN EIENDOM
DNB OBLIGASJON IIIKLP PENGEMARKED
TIN NY TEKNIKINVL RUSSIA TOP 20
FIRST NORDEN FOKUSNORDNET INDEKSFOND NORGE
ÖHMAN GLOBAL GROWTHSKAGEN KONTIKI
FORTE OBLIGASJONCARNEGIE FASTIGHETSFOND NORDEN
HANDELSBANKEN HÅLLBAR ENEGIKLP AKSJE GLOBAL INDEKS IV
HOLBERG LIKVIDITETDNB SMB
DNB TEKNOLOGIALFRED BERG GAMBAK

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
07.08.2020 13:49

Hvordan går det med Nordnet “smarte” porteføljer? Der har man vel fått med seg hele nedsiden, og ingen oppside? For et drittfond

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.08.2020 14:00

Hei Per Willy. Du kan se daglig utvikling av alle fond på bl a Morningstar og Nordnet. Her er Smart 15: https://www.morningstar.no/no/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F000010FBX
Som vi har skrevet om i månedsrapportene til Smartfondene taklet de krakket i mars overraskende dårlig. LEs mer: https://www.nordnet.no/blogg/manedsrapport-for-nordnet-smarte-portefoljer-mai-2/
Det kommer en månedsrapport for juli om få dager.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
04.08.2020 14:37

Hei Bjørn Erik. Ser Storebrand Global Multifaktor er igjen et av de meste solgte fondene, og at de har underprestert mot indeks de siste årene. De var jo med i en episode av Pengepodden noen år tilbake og har jo tidligere hatt fantastiske resultater og mye positivitet fra mediene. Kunne det vært en idè å fått de tilbake for en ny episode for å snakke om mindreavkastningen i fondet og utviklingen videre, samt generelt om faktorinvestering (størrelse, verdi, momentum, lav vol) generelt har utspilt sin rolle og mistet sin “alpha” etter at de har blitt mer og mer kjent i… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.08.2020 13:56

Hei Thomas. Takk for tips. Jeg noterer det. Faktorfond har gått litt av moten de siste årene, mye fordi verdi-faktoren har underprestert kraftig (vs vekst-faktoren) i flere år. Mulig Storebrand-forvalterne er uenig i det. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom