Gå til hovedinnhold

Aksjegladsak kan bli sur sitron

I dagens utgave av Dagens Næringsliv finner du et debattinnlegg fra Nordnet, hvor vi tar til orde for at overgangsperioden i forbindelse med innføringen av Aksjesparekonto bør utvides. Under finner du hele innlegget gjengitt.

Regjeringens aksjegladsak kan bli sur sitron

Regjeringen må forlenge fristen for å ta i bruk den nye aksjesparekontoen. Hvis ikke risikerer den å snu en gladsak til frustrasjon.

Onsdag 21. juni kom forskriften for den nye ordningen med aksjesparekonto, og regjeringen kunngjorde at denne trer i kraft fra 1. september i år.

Innføringen av aksjesparekonto er helt klart godt nytt. Det gjør at småsparere kan kjøpe og selge aksjer og fondsandeler uten å utløse gevinstbeskatning – slik proffene lenge har gjort ved å investere via aksjeselskaper.

Dessverre gir regjeringen få svar på viktige punkter som vi og en rekke andre aktører har etterspurt tidligere.

Det mest åpenbare er tidsnød. Ordningen skal altså tre i kraft 1. september. Samtidig er fristen for å overføre eksisterende aksjer og fondsandeler uten å utløse skatt foreslått å være 31. desember. Dette er altfor kort tid, spesielt når man tenker på at hovedpublikum for denne ordningen ikke er profesjonelle investorer, men småsparere som normalt ikke har daglig fokus på investeringer og skatteregler. Over en million private aksje- og fondssparere blir berørt av dette og må få tid til å sette seg inn i hva en aksjesparekonto innebærer og hva slags tilbud de ulike leverandørene etter hvert kommer med.

I en høringsrunde i vår spurte Finansdepartementet eksplisitt om fristen burde utsettes, og en rekke aktører, inkludert Nordnet, svarte et klart ja på dette, av hensyn til norske småsparere.

En mulighet, slik det er nå, er at en eventuell forlengelse av fristen kommer i statsbudsjettet til høsten, men det normale er som kjent at statsbudsjettet ikke blir vedtatt før i desember. Det vil være veldig uheldig for norske aksjesparere om de må vente til desember før de får vite om fristen ved nyttår forlenges.

Vi skulle også gjerne sett at forskriften avklarte flere detaljspørsmål som ble reist under høringsrunden, og vi mener det er svært uheldig at det foreløpig legges opp til at utbytte beskattes løpende, i motsetning til kursgevinster.

Men det viktigste nå er at regjeringen gir et tydelig svar på om at overgangsvinduet blir forlenget. Hvis ikke kan den stå i fare for at norske småsparere ikke blir glade for å ha fått en god ordning, men sure fordi de gikk glipp av den. Det vil være et politisk selvmål av dimensjoner.

 

Vil du vite mer om aksjesparekonto?

For mer informasjon kan du også lese disse sakene:

 

/Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
19.07.2017 19:04

Det behøver ikke være så vanskelig. Send kunder et brev i posten om dette siden det er et så ekstraordinært godt tilbud. Det vil koste litt. Men inkludere info om ny IPS samtidig.