Gjødsel –bare møkka?

Nutrien (NTR), selskapet bestående av nyfusjonerte Potash og Agrium, leverte tall onsdag etter børsslutt. Tallene var bedre enn ventet, kanskje mest spennende var at selskapet hevet guiding for fremtiden og samtidig stod fast på at handelskrigen ikke slår negativt ut på bøndenes innkjøp av gjødsel. Nyhetene løftet hele sektoren hvorav flere noterte nye 52 ukers topper, tegn på ny trend i emning eller kun et blaff?

Hvetepriser er lave som mange andre matvarer og råvarer generelt, billig inflasjonsjustert. Dette er omtalt i et tidligere innlegg. Hveteprisene har kommet opp en del siste ukene, det kan slå positivt ut på gjødselaksjer. Motsatt vei har det gått for amerikanske soyapriser som fortsetter å notere lavere priser, det som er billig har blitt billigere! Så ved så lave råvarepriser er et kraftig byks i råvareprisene potensielt i emning som igjen kan løfte gjødselaksjene, når bullmarkedet inntreffer er derimot vanskelig å si. Råvarer generelt har hatt en svak utvikling siste årene, særlig matvarer som arabico kaffe, sukker og soya har hatt en elendig prisutvikling siste årene. Bedre å plassere pengene et annet sted?

Så for å gå sektoren litt nærmere i sømmene, om enn litt overfladisk:

Er gjødselsektoren med YAR, NTR, CF og MOS i spissen en ledende sektor, altså blant de topp 25 sektorene i USA? Ikke i nærheten! Etter mitt skjønn må ikke nødvendigvis gode case befinne seg innenfor de sterkeste sektorene, det må likevel sies at det gjør ting betraktelig enklere. Så angående gjødselaksjer kan det være bedre å bruke tid på å lete opp case innenfor andre sektorer. Mosaic leverer kvartalstall 6 august, det kan gi videre hint om retningen i sektoren .

  • Har enkeltselskapene i sektoren vist vekst i omsetning?
  • Er return on equity (ROE) noe å skryte av?
  • Befinner aksjene seg i en stigende trend definert av 50 dagers glidende snitt (MA) over 200 dagers glidende snitt der sistnevnte helst er stigende?
  • Er lokal valuta i et bullmarked? Sistnevnte er attraktivt for globale investorer.

Matrisen under gir en enkel oversikt:

Hva risker man på å prøve? Selv risikerer jeg kun 0.3% av EK ved å være long Yara, undertegnede er ikke helt overbevist enda så veddemålet er nokså konservativt og egentlig feil da jeg foretrekker å kjøpe de sterkeste navnene i sektoren. Kanskje jeg øker eksponeringen innenfor sektoren, kanskje jeg finner noe helt annet. Hva du velger å gjøre er helt opptil deg, dine kriterier, tidsperspektiv og risikovilje er unikt for deg.

Oppsummert:

Ut i fra en grundigere kikk på gjødselsektoren i US og Europa er bedre kandidater å finne utenfor Norges grenser. Om man har anledning til å handle utenfor Norge kan det gi en hyggelig meravkastning og flere muligheter i et bredere utvalg av sektorer.

Vil du lære mer om markedet arrangerer jeg kurs lørdag 8 september. Se her for mer

Om du melder deg på innen 12 august med kommentaren “sommer” får du 1000,- i rabatt.

Lykke til!

Hilsen

Alex

Til sist en «disclaimer»: Ingen av mine innlegg må tolkes som en anbefaling for å verken kjøpe eller selge noe i finansmarkedet. Du som leser anbefales fullt og helt å eie beslutningsprosessen ved å komme til egne beslutninger og må ta ansvar for egne investeringer. Således bør heller ikke noen av mine innlegg betraktes som noe annet enn nettopp ytringer, ikke anbefalinger verken indirekte eller direkte. Håper det var til hjelp, det er mange momenter å avdekke innen trading.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer