Gi en gave nå – Unngå arveavgift

Før nyttår er det enkelte ting som kan være smart å tenke over i forhold til økonomisk planlegging. Planlegging som på sikt kan hjelpe familien å unngå eller å få redusert arveavgiften. Det kan kanskje være like greit å tenke over om dette er noe for din familie nå før julestria tar all tid? Kanskje trenger barna hjelp økonomisk ved nyetablering? Det kan være lurt å gi de litt og litt i stedet for å gi forskudd på arv og dermed bruke av arvebeløpet som er 470 000 kr per forelder i dag. Alt over denne summen må man betale arveavgift for; 6% opp til 800 000 kr og 10% for alt over 800 000 kr. Får man arv av andre enn foreldrene er det henholdsvis 8% og 15% som er arveavgiften.

Du har lov til å gi bort en gave tilsvarende en halv ganger grunnbeløpet (G) i folketrygden uten at mottaker må skatte eller betale arveavgift for det. 1 G for 2011, ble satt i mai 2010 og er på 74 721 kr. Halvparten av dette beløpet, 37 360 kr, kan du altså gi bort til barnet ditt eller en annen av dine nærmeste, eller for så vidt også personer utenfor familien. Man kan motta beløpet fra flere. Barn for eksempel kan motta en halv G både fra mor, far, bestemødre, bestefedre osv. Dette er en fin måte å starte overføring av arv og unngå arveavgift på.

Du kan også overføre aksjer og aksjefondsandeler med sum tilsvarende en halv G. Ved overføring av aksjefondsandeler trer arvingen inn i arvelaters sted, med samme kostpris som arvelater hadde og uten at det utløses gevinstbeskatning. Hvis verdien på aksjene eller fondene er lavere enn kostprisen var da de ble kjøpt, legges den laveste kursen til grunn. Gevinstbeskatning eller fradrag for tap skjer først når andelene selges.

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer