GE = Kanarifuglen?

GE = kanarifuglen?

Du har kanskje fått med deg oppgangen i markedsrenter siste tiden? Skrur man tiden bakover noen år fryktet markedet renteoppgang med da særlig fokus på forgjeldede land og deres manglende evne til å håndtere økte renter. Lite har for så vidt endret seg positivt med tanke på gjeldsbalansen for de landene det gjelder, fokuset i markedet derimot kan sakte være i ferd med å endre seg til større forgjeldede selskaper. Enron var et stort tema da det stormet som verst i 2001, kan det dras paralleller til GE?

Hvorfor nevner jeg GE? Året 2017 var dårlig for børskjempen General Electric, ned 42%! Selskapet er signifikant med om lag 300.000 ansatte og en betydningsfull børsverdi. Aksjen er vel en av de få kjempene som ikke har lykkes med å opprettholde opptrenden i aksjen etter nedturen i 2009, selv aksjer som Citigroup / C, Bank of America / BAC er over eller nære nye topper fra siste 9 år. Hvorfor underperformer GE?

Grafen viser GE i grønt og GE Capital i gult.

GE Markedsverdi ca $138.2MRD

GE Gjeld: ca $160MRD

Problemet ligger trolig i gjelden og føringen av regnskapet. Selskapet har favorisert tilbakekjøps programmer og utbytte for om lag $50 MRD siden 2009 om jeg leser rett, i tråd med hva som har vært populært i markedet. Selskapet skryter av å ha utbetalt utbytte i over 100 år, men er tilbakekjøp og utbytter kun en kortsiktig løsning når gjelden øker som i GE’s tilfelle? Markedet har tydeligvis over lengre tid stilt spørsmål ved regnskapet til selskapet og nå som SEC har meldt sin interesse for å ta selskapet under lupen, da får vel kritikerne «vann på mølla». Forhenværende CEO Jeff Immelt fikk $211M ved sin slutt, kan det tolkes som en ukultur i selskapet over tid som nå markedet ikke lenger finner seg i? Jeg forsøkte å søke opp rentesensitiviteten for GE med tanke på at renter nå later til å vende opp, imidlertid fant jeg ikke noe per i dag, det kommer kanskje senere? Uansett er det åpenbart at et selskap med gjeld på $160MRD vil være sensitiv for en teoretisk rentes oppgang på 100 basispunkter.

For øvrig må det sies at ut fra grafen til Enron å dømme, kom nedturen i takt med et generelt bear marked, mens GE faller når bullmarkedet er på sitt beste. Legg merke til den flotte hodeskulder formasjonen i Enron chartet i 2000-2001, hvem sa teknisk analyse ikke tilfører verdi? Hvorvidt det kan dras paralleller til Enron får være opptil leseren og SEC å bedømme, aksjen synes i alle fall å gi tegn til at noe signifikant er galt, er GE aksjen kanarifuglen?

Kilder:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-29/how-a-bad-bet-on-power-put-a-spotlight-on-ge-s-murky-accounting

http://www.nytimes.com/2009/08/07/business/07norris1.html

http://law2.umkc.edu/faculty/projects/ftrials/enron/enronstockchart.html

Har du sett mine andre innlegg siste tiden?

En oversikt finner du her

Lykke til med markedet!

Hilsen

Alex

Til sist en «disclaimer»: Ingen av mine innlegg må tolkes som en anbefaling for å verken kjøpe eller selge noe i finansmarkedet. Du som leser anbefales fullt og helt å eie beslutningsprosessen ved å komme til egne beslutninger og må ta ansvar for egne investeringer. Således bør heller ikke noen av mine innlegg betraktes som noe annet enn nettopp ytringer, ikke anbefalinger verken indirekte eller direkte. Håper det var til hjelp, det er mange momenter å avdekke innen trading.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer