Gå til hovedinnhold

Fundamentalt tips

Hva skal til for å velge de gode selskapene på børsen? Det finnes flere hundre tusen selskaper på verdens børser. Oppgaven med å finne selskaper som kan gjøre det godt over tid, virker derfor svært vanskelig og tidkrevende. Som en investor på børsen er man derfor helt avhengig av å skille mellom de gode og dårlige selskapene på en effektiv måte. I dette innlegget skal jeg presentere et tips og et grunnleggende prinsipp som vil medføre at du på en enkel måte kan skille mellom disse selskapene. Prinsippet lyder som følgende:

”Uavhengig av hvor stor posisjon man tar, tenkt som at du kjøper alle aksjene i selskapet”

  • Sagt på en enkel måte – Tenk som en bedriftseier!

I et slikt scenario, hvordan ville man da tenkt om man plutselig skulle sitte med et helt selskap under kontroll? Og hvordan ville man da ønsket at selskapet skulle være?

  • For det første ville du analysert selskapet på en grundig måte. Du ville gjort deg godt kjent med selskapets forretningsmodell, og satt deg godt inn i hva som driver verdier.
  • Man ville hatt et selskap med stabil inntjening, gode marginer og varige konkurransefortrinn. Du ville forsikret deg om at selskapet er bærekraftig og konkurransedyktig også i fremtiden.
  • Du ville unngått selskaper som var høyt forgjeldet og det var stor risiko for dårlige økonomiske resultater.
  • I tillegg ville man hatt et selskap som hadde en god ledelse som forvaltet selskapet på en bærekraftig måte. Når det kommer til de mer sosiale faktorene, ville man også ønsket et selskap som tok godt hånd om sine ansatte, samt tar vare på miljøet.
  • Du ville vært svært langsiktig og inaktiv, selv i nedgangstider.

”Only buy something that you`d be perfectly happy to hold if the market shut down for 10 years” – Warren Buffett

Spør derfor før du kjøper aksjer I et selskap på børsen: “Er dette et selskap jeg ville eid alle aksjene i”?

Jeg har i mine tidligere blogginnlegg skrevet mer utdypende om fundamentale faktorer i selskaper – for å finne de gode selskapene. Jeg har valgt å kalle dette for “Den fundamentale skole”. Denne skolen kan du finne her!

Disclaimer: Jeg jobber i Nordnet Bank.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer