Gå til hovedinnhold

Fremtidens internett

En god måte å finne langsiktige investeringer på er å lese trendrapporter. Mye kan man selvfølgelig resonnere seg frem til selv, som at skogsindustrien sliter med papirsalget på grunn av storstilt digitalisering osv, men ofte er det verdt å lytte til de som blir betalt for å tenke.

Mery Meeker har nå lansert en ny rapport om internet trender, og den gir oss et innblikk i hvilke sektorer og aksjer man bør fokusere på de neste årene. For de som ikke kjenner Meeker, så er hun selve IT dronningen på Wall Street. Hun deltok i Morgan Stanley teamet som tok Netscape på børs i 1995, noe som i ettertid viste seg å være startskuddet for IT boomen. Hun analyserte og anbefalte tidlig aksjer som Dell, Microsoft, Amazon, Yahoo og Ebay.

Hvordan kan hun hjelpe oss å tjene penger i dag? Jo, ved å identifisere hvor forbrukeren går med pengene sine det neste året, og hennes observasjoner er veldig interessante.

– Veksten kommer i Kina og India, derfor bør man investere i selskaper som er eksponert mot de markedene. I de siste fire årene, har USA skapt 18 millioner nye internettbrukere, tallene for India og Kina er henholdsvis 88 og 264 millioner. Penetrasjonen i India er nå på 11%, og i Kina 42%. Fortsatt enormt potensialet.

– Det brukes fortsatt mer reklamepenger på TV enn på internett, og der ligger det et stort potensialet. Tenk selv på dine egne TV vaner. Sitter du gjennom kvelden og ser reklame mens du venter på hva kanalene serverer? eller ser du 4 episoder etterhverandre av favorittserien din fra DVD eller streaming? Min spådom er at reklamepengene fra TV kommer til å falle, mens reklame og streamingtjenester på nett vil øke (NetFlix, Google)

– Alle ser at det vil komme store oppgraderinger på hastighet. 4G og superraskt bredbånd vil rulles ut det neste året. Video er nemlig det stor. Hittil i 2013 lastes det opp 100 timer med video per minutt på Youtube. I fjor var tallet 77 timer.

– Så kommer rosinen i pølsa: “Wearables”, det vil si gadgets som er online, men kommer i form av briller, klokker, nøkkelringer, halsbånd osv. Hvorfor kommer dette? bare se på bruken av treningsapper og f.eks pulsklokker. Hittil i 2013 har bruken eksplodert og måned for måned ser det slik ut (API calls er treningsapper som kobler seg til GPS osv): Januar = 11 millioner API calls, Mars = 27 millioner API calls, April = 54 millioner API calls. Dette er en eventyrlig vekst og kan bety slutten eller begynnelsen for Pulsar, Garmin og andre klokkemerker, mens Apple/Google/Sony/Samsung løper i bena på hverandre for å lansere iWatches og Google Glass. Oppside i aksjekursen til førstemann som har storlansering av wearables. I tillegg er det viktig å følge med på selskaper som knytter dette sammen; ThinFilm

Facebook er eneste sosiale plattform der bruken gikk ned fra 2012 til 2013. Personlig mener jeg Facebook var ferdig da alle butikker og bedrifter etablerte en side, og etterslengere som mor (sorry mor) og tanter begynte å kommentere under partybildene. Hadde det ikke vært for stor vekst i mobil annonsesalg, hadde jeg vært bearish til aksje på kort sikt.

– Veksten i smartphones skyter fart, og penetrasjon er fortsatt lav, noen få vestlige land har i overkant av 50%, mens resten av verden ligger rundt 21%. Du blir dermed kronet med gull og glitter hvis du lanserer en ny og bedre smarttelefon. Samsung, Apple, Nokia (fortsatt med) og Sony vil kunne stige på nylanseringer.

– Det er 600 millioner kredittkort i USA, med snittrente på 17%. Dette kommer til å falle. Visa og Mastercard er ikke fremtiden, men kanskje Square, Paypal, Facebook credits osv. Online betalingsformidlere som gjør transaksjoner billigere, og kan yte billigere kreditt.

Gjennomgangen over legger grunnlaget for tesen om hvor forbrukeren kommer til å sette inn støtet de neste årene. Veksten i mobilt internett fortsetter(Samsung/Apple), det samme med reklameinntekter på nett (Google), online video eksploderer (Netflix), spennende nye gadgets kommer som wearables (Google / Apple) og revolusjonen innen online betaling ligger foran oass (Square, Paypal, Bitcoin)

Hun lister også opp noen mindre selskaper, som er nummer 1 i sin sektor:

  • KickStarter. Fundingside med over 100k prosjekter ferdig finansiert.
  • MakerBot. 3D printer. Det kommer flere til Norge snart.
  • Codeacademy. Utdanning. Her har det skjedd mye.
  • AirBnB. Kortidsutleie av leiligheter.
  • Uber. On-demand transport. Gå inn på appen og se om noen vil kjøre deg.

Hele øvelsen med denne spalten er å se etter vekstmarkeder der premissene virker troverdig. Sammenlignet med for eksempel å spå oljeprisen, virker det lettere å hevde at verden kommer til å kjøpe flere smarttelefoner. Det vil hjelpe deg å tjene penger.

 

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
9 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
18.02.2014 16:47

Hvordan kan jeg få kjøpt aksjer i Makerbot?

Gjest
Gjest
05.06.2013 10:27

Enig i at det er mye interessante tanker her. Takk for at du deler rapporten fra Meeker.

Gjest
Gjest
04.06.2013 19:56

“Selvsikker” overskrift i emailen må jeg mene (“Disse IT-aksjene vil gjøre deg rik”).

Hvilken enkelaksje vil det i såfall måtte bli, og hvor lang tid tar det?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
05.06.2013 12:02

Det burde stått skrevet – … “kan” gjøre deg rik! Ingenting er sikkert i aksjer og livet 😉 Når det gjelder ditt andre spørsmål, så er investeringsråd ikke så enkle, og hvis du blir gitt det bør du ta det med en klype salt. Poenget med artikkelen var at Mary Meeker kom med sine tanker om fremtiden, og jeg kommenterte rundt det. Hvis du velger å bruke noe av det i din egen investeringsprosess, er det bare hyggelig, men ansvaret og avgjørelsen må du da selv.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
05.06.2013 12:19

Hei Jon! Jeg skrev Investorbrevet til Nordnet og innser at jeg ble litt revet med. Det burde stått “kan” gjøre deg rik. Takk for at du sier i fra, det er sånn vi blir bedre!

Gjest
Gjest
04.06.2013 19:11

“3D printer. Det kommer flere til Norge snart.”

Dette er jo direkte feil. Makerbot er en av de nyere aktørene som har vært ekstremt gode på markedsføring mot DIY-miljøet med sine hjemmeprintere. Pengene ligger nok mer inn mot bedrifter som; prototyping, modellverksteder og produksjonsprintere for småkvanta. Her er det Stratasys og 3D Systems som er de store aktørene.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
04.06.2013 19:13

Mao. de andre aktørene har eksistert mye lengre på det norske markedet.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
05.06.2013 12:08
Gjest
Gjest
04.06.2013 17:28

Mye interessante tanker her, det gjelder å følge med i timen….