Fremtiden til bilindustrien + litt BTC/BCH

Markedene er litt på bakfot idag og, men viljen til å selge virker ikke å være helt til stede. Amerikanske futures peker på en 0,3% oppgang ved åpning. Volumene tynnes ut dag for dag, mens aktørene sakte men sikkert går ut i ferie. Har du rigget porteføljen din for ferien?

At aktørene i bilindustrien rigger opp for elektriske biler er ingen stor nyhet. Oversikten over viser hva selskapene selv guider av enten prosentuell produksjon eller antall modeller med hybrid, helelektrisk, plug in eller hydrogen motor. Figuren viser klart at produsentene satser knallhardt mot denne sektore, med blant annet Volvo og Jaguar Land Rover som regner med at 100% av salget vil komme fra biler med en type elektrisk drivlinje i 2019 og 2020.

Boston Consulting Group har offentligjort sin siste rapport om The Reimagined Car. De spåar at SEAVs er fremtiden for bilindustrien, og ikke minst mange av køproblemene i storbyene. SEAV står for Shared Atonomous Electric Vehicle, eller Delt Selvkjørende Elektrisk Bil på moderspråket (det finnes sikkert bedre oversettelser og forkortninger på norsk). BCG mener da at delingsøkonomien og teknologien vil finne sitt ultimate møtningspunkt i transport de neste 10+ årene.

Hovedargumentene, veldig forenklet, bak konklusjonen er at det er mindre og mindre lønnsomt å eie egen bil i byene, samt at selvkjørende biler fører til at bildeling vil bli langt mer attraktivt for massene, køene vil bli redusert betraktelig som følge av at AI styrer bilen og ikke oss ineffektive og uforutsigbare mennesker, og at dette ikke engang vil føre til noe nevneverdig nedgang i inntektene til bilprodusentene (illustrert i grafen over). Grunnen til at bilprodusentene ikke vil selge mindre biler er rett og slett på grunn av at SEAV bilene vil bli brukt langt oftere, BCG regner seg frem til en livssyklus på kun 3,5år per SEAV, mot 11,5 år for en “vanlig” bil.

Kundegruppen BCG ser for seg som største, er 20-35åringene, som de mener fult ut vil bytte til SEAVs, mens 40-50åringene vil bruke SEAVs som et tillegg til sin egen bil. 55+ generasjonen anser de ikke som en potensiell kundegruppe, da de har for satte vaner.

Dette konseptet kan komme til live kjappere enn man skulle tro. Over 100 forkjellige autonome modeller testes globalt i skrivende stund. General Motors sier de er kabable idag til å masseprodusere en selvkjørende versjon av sin elektriske modell Chevrolet Bolt. Ford har investert mer enn $1mrd i samarbeid med Argo AI for selvkjørende teknologi, og tester med både Uber og Lyft. Daimler satser på Moovel, en app som lar kundene bestille og betale for en stor variasjon av transport. Volvo og selvfølgelig Tesla er også langt fremme i utviklingen av selvkjørende biler.

Konseptet virker nesten som en no brainer, og i verste fall kan man alltids ha en hyggelig bil i garasjen for hytteturene eller de hyggelige søndagsturene på våren, mens SEAVs dekker resten av transportbehovet.

Bitcoin noterte seg over $20 000 før den sedvanlige dippen ned 20% kom. BTC har stabilisert seg rundt $17500 i skrivende stund, men flere peker på at fallet kan fortsette så fort Coinbase får Bitcoin Cash handelen igang igjen. Coinbase er en av de større handelsplassene for BTC, og inkluderte Bitcoin Cash, som kan håndtere 8x fler transaksjoner og har langt mindre transaksjonsgebyrer, i plattformen sin. Lanseringen gikk ikke helt knirkefritt da etterspørselen etter BCH var så stor at de ikke klarte å finne selgere, BCH handlet på $9000 før handelen ble stanset, noe om var 300% høyere enn på andre handelsplasser. Coinbase kommer sannsynligvis under etterforskning da oppgangen i BCH i forkant av lanseringen tyder på klar innsideinformasjon, noe CEOen i Coinbase understreker vil bli rettslig forfulgt hvis avslørt.

Thomas Mathisen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer