Fortsatt stor grad av uro og nervøsitet i markedet.

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Innen teknisk aksjeanalyse bruker man gjerne hausseindekser til å predikere langsiktige vendinger i markedet. Hausseindeksen viser andelen av selskapene som har gitt kjøps- og salgssignaler og brukes til å beskrive graden av optimisme og pessimisme i markedet. Dette er en optimismeindeks der graden av optimisme kan gå fra null til 100 prosent.

I slutten av juli lå Investtechs hausseindekser på 30 prosent for Stockholmsbørsen. Markedet var dermed ganske pessimistisk. Tidlig i august hadde den kortsiktige hausseindeksen falt til bare åtte prosent, mens den langsiktige lå rett i overkant av 10 poeng. Dette betydde at 92 prosent av aksjene på Stocksholmsbörsen hadde gitt salgssignal på kort sikt. Det var nesten slik at ”den siste optimisten hadde blitt pessimist”. Teori innen teknisk analyse sier at når hausseindeksen faller under ti prosent står markedet nær en langsiktig bunn.

Markedet har falt mye, men vi har ikke nødvendigvis nådd bunnen ennå. Det har vært syv store fall på Stockholmsbørsen i perioden 1987 til 2010. I gjennomsnitt falt børsen da med 45 prosent fra topp til bunn. Om børsen skal falle like mye nå, må den falle ytterligere cirka 30 prosent før den bunner.

Hausseindeksene er fortsatt lave per 9.september. Den kortsiktige hausseindeksen har steget godt over ti poeng, mens den langsiktige ligger uendret på cirka 10 poeng. Investorene er litt mindre negative på kort sikt sammenlignet med august, men det er fortsatt en stor grad av uro og nervøsitet i markedet.

Investtech har beregnet hausseindekser for Stockholmsbørsen siden 1998. Det var bare ved de store fallene i 1998 og 2008 at den kortsiktige hausseindeksen falt under ti poeng, slik den gjorde i august. Fallet ble fulgt av store svingninger på børsen den nærmeste tiden, både opp og ned. Ett år etter hausse-signalet i 1998 var imidlertid OMXS opp med 62 prosent, mens den var opp 36 prosent ett år etter signalet i 2008.

Vi tror det samme mønsteret vil gjenta seg nå. Dermed står vi overfor fortsatte store svingninger på børsen den nærmeste tiden. Kanskje er bunnen allerede nådd, eller kanskje skal børsen videre ned. Vi tror imidlertid at markedet vil være vesentlig høyere om ett år enn det er nå.

Av Geir Linløkken, forskningssjef i Investtech.com AS

Les også: Hausseindeks ved kritisk lavt nivå (9. august 2011)

.

Følg Hausseindeksen og få full tilgang til Investtech sine analyser.

Få full tilgang til Investtech sine analyser gratis i 14 dageren uten forpliktelser. Tilgangen stoppes automatisk etter prøveperioden>>

.

Investtech gjør teknisk analyse av aksjer for deg!

.

Investtech
Investtech.comPartner
Analyseselskap

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer