Gå til hovedinnhold

Før Helgen

Markedet glipper i Europa, og første dagen av desember ser ikke ut til by på den store oppsiden, selv om OSEBX klatrer seg over streken.  Futures i USA peker også på et 0,2% fall, hvor tech aksjene ser ut til å falle enda mer. Avstemningen om skattereformen holdes kl 18 norsk tid, og en eventuell spike på oppsiden er sannsynligvis en god mulighet til å slippe litt høybeta aksjer på. Markedet har for lengst indiskontert denne reformen, så noe salgspress i etterkant, uansett utfall, er å forvente.

Oslo Børs har ikke levert det helt store i november, og falt1,3%. Telenor var største bidragsyter til å bremse fallet og steg hele 7,4%, og Hydro var største taper med et fall på 10,5%. Arbeidsledigheten faller videre her til lands og er nå nede på 2,3%. Blackfriday(week) og Cybermonday ga stort hopp i omsetning både på nett og i butikk. Butikkene opplevde 16% vekst fra ifjor, mens nettbutikkene så mellom 60-80% økning. PostNord skal ikke levere færre enn 900 000 kolli etter handelsbonanzaen, så eksponering mot norske konsumenter er absolutt noe som kan være verdt å se på fremover.

Ellers så stiger desember Capesize FFAen ytterligere 5% etter en sterk indeks, og Golden Ocean hopper 4% på høyt volum.

SP indeksen, sammen med Nikkei og Hangseng var blant indeksene som ga best utslag nest siste måned av året. Shanghai finner man på den andre siden av skalaen grunnet strengere reguleringer og dårlige tilgang på margin. SP500 har steget 13 måneder på rad, og Deutsche Bank sier de ikke klarer å finne lignende uavbrutte stigninger med de 90års dataene de har.

Dette skulle egentlig være året med handelskriger, og proteksjonisme, det var hvertfall inntrykket man satt igjen med etter at Donald satte seg i sjefsstolen. Fasiten har vist seg å være noe helt annet, varer fortsetter å flyte i stor fart over grensene, og selv med det litt fort store fokuset på handelsbalanser med andre land, så ser det ut til at det lar seg finne løsninger. Skulle nesten tro at det var til alles fordel.

Bitcoin satte ny rekord tidligere i uken, og korrigerte således 20%, ikke mindre enn $10mrd var dagsomsetningen over de forskjellige markedsplassene. Flere handelsplasser slet med både tilgang, og margin calls som ble gjort 10-30% under markedspris, så flere fikk oppleve risken ved kombinasjonen av høy volatilitet og marginhandel. Kryptoen får dog enda mer fotfeste, da blant annet PWC godtar BTC som betalingsmiddel. Volatiliteten må dog komme vesentlig ned før BTC blir mer populært som betalingsmiddel. Det er rett og slett for stor risk for butikker etc å ta betalt i noe som kan være verdt 10-20% mindre kun få timer etter transaksjonen.

Ha en god helg

Thomas Mathisen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer