Gå til hovedinnhold

Før Helgen

Gårsdagen bydde på den første ordentlige røde dagen på OSEBX på en stund. Hovedindeksen har ikke falt like mye siden 21. juli, og det har ikke vært tegn til de store køene for å kjøpe aksjer idag heller. Europeiske indekser og amerikanske futures handler ned på linje med Oslo, og det er tilnærmet null makro idag, gjennom helgen og mandag. Perfekt tidspunkt for en langhelg med andre ord.

Hovedindeksen får noen nye tilskudd 1. desember, og kandidatene som trer inn er; Borr Drilling, BWLPG, Questerre, Targovax0, Norwegian Finans Holding, Evry, og Funcom. For enkelte av de nevnte så vil dette bety noe mer omsetning og attention i form av indekskjøpere, men dette gjelder forsåvidt kun Borr Drilling og Norwegian Finans Holding som får en vekting på 1,3% og 1,2% på OSEBX. Funcom vil for eksempel få en vekting på 0,0% da Oslo Børs ikke bruker flere desimaler, ikke hold pusten for et stort inntog av nye kjøpere.

Det har ikke vært mer enn 6 handelsdager i år med tilsvarende eller større fall enn gårsdagens 1,34%, fjoråret hadde 29 slike dager. Volatiliteten har skrumpet inn såpass mye at et fall på over 2% på de amerikanske indeksene ville i teorien vært et kræsj, eller 4 ganger standardavvik. Det bør derfor ikke komme veldig overraskende på mange at ICE nå ruller ut egne derivater på FANG aksjene. Da kan de med vesentlig endorfin underskudd endelig handle 4x/5x girede Fang indeks futures, mens de samtidig danser tango med BTC derivater hos CME. Nå er vi ikke helt der hvor man kan trekke sammenligninger til de mest eksotiske produktene fra forrige krise, men litt likhet i konturer skimtes.

En av grunnene for salgspresset har vært den største flyten ut av high yield obligasjoner på 8 uker. Dette er gjerne et godt tegn på litt mer risk aversjon.  Bank of America er blant de som sier at man ikke skal male fanden på veggen, da forløpet til dette er et “sinnsyk avkastning”, eksemplifisert ved at amerikansk noterte tech aksjer nå er verdt mer enn hele den tyske hovedindeksen!

Capesize ratene ble indeksert på $22.536 igår, noe som er det høyeste på 3 år. Golden Ocean ligger kun å danser i intervallet 60-70kr. Vi er midt i høysesongen for segmentet, og frykten er at sesongen sluter tidlig grunnet raffineri restriksjoner i Kina. Ser ikke de større bevegelsene komme i disse aksjene før eventuelt annenhåndsverdien kryper ytterligere opp, eller en event sender markedet i ubalanse.

Komplett Bank har sin første handelsdag på børsen, og den kan sies å være vellykket i den grad at den er opp 5% fra noteringskursen. Hyggelig å se at det fortsatt går ann å ha oppside i børsnoteringer.

I mangel av lange gode artikler, så legger jeg ved SSB sjef Christine Meyers sin siste publiserte forskningsrapport, i tilfelle du skulle ha behov for noen speidertriks til en pågående endringsprosess.

Ha en god helg!

Thomas Mathisen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer