Gå til hovedinnhold

Før Helgen

Europa handler behagelig i pluss før helgen, og Oslo Børs følger etter og drar seg over pluss streken. Amerikanske futures er fortsatt 20-30 basispunkter i minus, men har steget jevnt og trutt siden natten.

Hvordan skal markedet håndtere sentralbankenes tilbaketrekning fra kvantitative lettelser?
Dette er spørsmålet som burde oppta de fleste aktørene i markedet. Det er ikke til å dytte under en stol at $6 trillioner med kapital har proppet opp det finansielle markedet, og dyttet investorer langt lengre ut på risikoskalaen enn de vanligvis ville vært. Hadde det vært samme kapitalflyt til startups, digitalvaluta og ICOs hvis obligasjoner yielder så lavt, og aksjer er priset så høy? Jeg er ikke like sikker på det.

Heldigvis så er ikke en reduksjon i balansen til FED og ECB en garanti for krakk.
FED har så langt bare latt obligasjonene løpe ut, uten å kjøpe nye, noe som reduserer balansen i et bedagelig tempo. Dette vil selvfølgelig merkes under auksjonene, men vi snakker hvertfall ikke om direkte salg. ECB sin balanse er 40% av BNP, noe som er dobbelt så høyt som FED sin, en langt mer krevende stilling å være i, vi hr fortsatt ikke fått noen guidance på hvordan de skal reduserer sin balanse, som øler hver eneste dag. Det skal nevnes at samtlige sentralbanker sitter med langt mer enn bare statsobligasjoner, mye mer eksotiske posisjoner ligger i disse porteføljene.

BOJ har tilgode å gi noe hint om nedsalg, siste melding fra den kanten var om det stikk motsatte, altså mer kjøp av ETFer.

Oppi dette finansielle eksperimentet så har jo sentralbankene faktisk en enda større oppgave, fastsette rente. FED nedjusterte sin rentebane nylig, hvor Norges Bank oppjusterte sin.

Som man kan se av de siste banene under, så legger ingen av de opp til noen hårete rente scenarioer fremover. Inflasjonen skal overraske godt på oppsiden for at det skal endre seg nevneverdig.

Oljeprisen har lagt godt på seg siste måneden. Både Brent og WTI kan skilte med over 10% stigning i september. Futures handler fortsatt i backwardation da etterspørsel er såpass høy nå (bla på grunn av Harvey), og dette er ikke ventet og vedvare veldig lenge. Man kan se traderne tømme oljelagre, da det ikke lenger lønner seg å ruge på disse fatene. Man får betalt for å selge idag, og heller kjøpe igjen om noen måneder (eller år). Et av verdens største oljelager, det mindre kjente Saldanha i Sør Afrika, ser oljen som ble lagret i 2015 og 2016 bli solgt unna. Saldanha kan holde 45 millioner fat, fordelt på 6 halveis nedgravde tanker, hvor langt mer kjente Cushing kan holde 75 millioner fat fordelt på 16 tanker. Når markedet er forsynt, så vil det komme tilbake til contango, og det vil bli lagret olje på både lager og tankskip, alt ettersom hva som lønner seg for traderne.

Neste OPEC møte er 30 November, uttalelser og rykter flyr frem og tilbake allerede. For de som vil stikke hånden i det vepsebolet, så har Goldman Sachs laget en fiffig oversikt over uttalelsene så langt.

Ha en god helg!

Thomas Mathisen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer