Fondskunder strømmer til Oslo Børs, flykter fra vekstmarkeder

Nordnet-kunder kjøpte fond for 152 millioner kroner netto i mai. Norske aksjefond var mest populært, godt hjulpet av stigende oljepris.

Statistikk fra Nordnet viser at privatkunder nettokjøpte aksjefond for 172 millioner kroner i mai. Rentefond ble nettosolgt for 6 millioner kroner, mens kombinasjonsfond ble nettosolgt for 14 millioner.

Disse tallene viser at fondskundene tydeligvis har tro på videre oppgang på Oslo Børs, for norske aksjefond ligger på kjøpstoppen i mai.

Oslo Børs er blant børsene som har steget mest så langt i år, med rundt åtte prosent, godt hjulpet av den kraftige oljeprisoppgangen. Oppgang fører til optimisme og kjøp av norske aksjefond blant Nordnets fondskunder.

USA best, Europa svakest
Børsutviklingen i mai måned var preget av høyere oljepris og økende uro i eurosonen etter valget i Italia. Verdensindeksen var opp knapt en prosent i mai. Det amerikanske aksjemarkedet klarte seg best, med en oppgang på to-tre prosent.

Europaindeksen falt derimot med nesten fire prosent i mai, dels som følge av uavklarte utsikter etter det italienske valget.

Italias statsgjeld er EUs nest høyeste, etter Hellas. Markedet frykter at den italienske stat ikke klarer å betale tilbake gjelden. Derfor stiger renten på italienske statsobligasjoner. Aksjemarkedet misliker usikkerhet.

Vekstmarkeder hadde også en svak måned, med et fall på et par prosent. Spesielt Brasil dro ned indeksen i mai, med et fall på ti prosent. Fallet skyldes nye avsløringer om korrupsjon blant toppolitikere i Brasil.

Oslo Børs var opp rundt en prosent i mai, godt hjulpet av stigende oljepris.

Norske aksjefond på topp
Seks av de ti mest kjøpte fondene er norske aksjefond: Nordnet Superfondet Norge, Alfred Berg Gambak og FORTE Norge. De to mest solgte fondene er begge vekstmarkedsfond: SKAGEN Kon-Tiki og Tundra Vietnam.

Ti mest kjøpte fond i mai: Ti mest solgte fond i mai:
Nordnet Superfondet Norge SKAGEN Kon-Tiki
Storebrand Global Multifactor Tundra Vietnam
Alfred Berg Gambak SKAGEN Global
FORTE Norge Nordea Norge Verdi
FORTE Obligasjon DNB Global Indeks
Storebrand Indeks – Norge SKAGEN Vekst
DNB Aktiv Rente KLP Kredittobligasjon
KLP AksjeNorge Indeks II KLP AksjeEuropa Indeks IV
DNB Teknologi Holberg Rurik
FORTE Trønder FORTE Kreditt

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer