Gå til hovedinnhold

Fondskunder skremt av handelskrig

Nordnet-kunder solgte fond for 97 millioner kroner netto i mars. Negative nyheter om global handelskrig samt kraftig fall i amerikanske IT-aksjer skremmer fondskundene.

Statistikk fra Nordnet viser at nettosalget av aksjefond fortsatte i mars: 74 millioner er nettosolgt av aksjefond i mars, nesten like mye som i februar (88 millioner i nettosalg). Kombinasjonsfond ble nettosolgt for 23 millioner. For rentefond var nettoen null.

Vi må to år tilbake for å finne to måneder på rad med nettosalg av aksjefond blant våre kunder.

Mars ble en rød måned på børsene: Norske og globale aksjer falt 2–3 prosent. Kursfallet skyldes dels nyheten om at USA øker tollsatsene på importvarer fra Kina og en del andre land. Meldinger om at Facebook har fått misbrukt personopplysninger fra over 50 millioner brukere ble også dårlig mottatt i aksjemarkedet, og førte til betydelige kursfall blant amerikanske teknologiselskaper i mars.

Litt for lettjente penger de siste årene?

Det er aldri hyggelig å se at aksjefondene og aksjene faller i verdi flere måneder på rad, men dette er en del av spillet.

Jeg vil nesten si at det var vært lettjente penger i aksjemarkedet etter finanskrisen i 2009, i den forstand at oppgangen har vært uvanlig lang og sterk. Markedet var overmoden for en korreksjon nå. Husk på at globale aksjemarkeder hadde steget 14 måneder på rad, før vi fikk korreksjonen i februar – dette er den lengste oppgangsperioden siden 1960-tallet.

Som fondssparer må du tåle slike korreksjoner. Det er jo disse svingningene som gjør at du kan regne med å få en høyere avkastning enn i banken på lang sikt.

Jeg gjentar mitt råd om at langsiktige fondskunder bør bli sittende gjennom uroen. Kun de som allerede har en plan om å forsøke å time (og slå) markedet bør selge seg ned nå. Alle andre bør ta på seg de lange brillene og tenke på at det kommer alltid en ny «all time high»:)

E24.no omtalte denne fondsstatistikken i går.

Indeksfond mest kjøpt i mars

Det er to indeksfond som er mest kjøpt blant Nordnets kunder i mars: KLP AksjeGlobal Indeks V og Nordnet Superfondet Norge, fulgt av et rentefond, Forte Obligasjon.

Se de mest kjøpte og mest solgte fondene i mars her:

Mest kjøpte fond i mars: Mest solgte fond i mars:
KLP AksjeGlobal Indeks V DNB Global Indeks
Nordnet Superfondet Norge SKAGEN Kon-Tiki A
FORTE Obligasjon SEB Eastern Europe Small Cap C
SEB Norway Focus Fund C NOK Delphi Nordic
JPM US Technology A (dist) USD SKAGEN Vekst A
Landkreditt Høyrente DNB Teknologi
Fondsfinans Kreditt SKAGEN Global A
FORTE Trønder Nordea Norge Verdi
Landkreditt Utbytte Handelsbanken Norge
DNB Aktiv Rente Holberg Likviditet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer