Fondskunder og aksjekunder reagerte motsatt på børsuroen

Mens børsfallet i begynnelsen av februar skremte Nordnets fondskunder, benyttet nettmeglerens aksjekunder korreksjonen som en kjøpsmulighet.

Den første uken i februar, da børsene falt kraftig flere dager på rad, registrerte Nordnet et rekordhøyt salg av aksjefond. Over 200 millioner kroner ble nettosolgt på en uke. Når børsene begynte å tikke oppover igjen utover måneden kjøpte kundene tilbake deler av aksjefondene de dumpet. Resultatet ble likevel et nettosalg av aksjefond på 88 millioner kroner i februar.

Også blant Nordnets aksjekunder var det rekordhøyt salg av enkeltaksjer i begynnelsen av februar, men de samme kundene benyttet korreksjonen til å hamstre aksjer de påfølgende ukene. Totalt nettokjøpte nettmeglerens kunder aksjer for hele 354 millioner i februar, noe som er svært høyt.

Begge kundegruppene solgte aksjer og aksjefond dagene børsene raste, men aksjesparerne var mye raskere med å kjøpe seg inn igjen – og kjøpte langt mer aksjer enn de solgte. De som handler enkeltaksjer er normalt mer kortsiktig og mer opportunistiske enn de som handler fond.

Jeg er noe overrasket over at fondskundene solgte så mye aksjefond under turbulensen, siden fondssparere normalt er mer langsiktig enn aksjesparere og alltid får høre at de bør sitte i ro når markedene faller.

En del fondskunder har nok hatt litt for mye aksjefond i porteføljen sin grunnet langvarig kursoppgang. Disse ble trolig skremt av børsfallet, og solgte seg ned for å sikre gevinst. Det skal bli interessant å se om fondskundene kommer tilbake i mars og april.

Pengene som gikk ut av aksjefond i februar ble jevnt fordelt mellom ulike rentefond og bankkonto.

De to mest kjøpte fondene i februar var to rentefond: FORTE Obligasjon og KLP Kredittobligasjon. De to mest solgte var aksjefondene DNB Teknologi og SKAGEN Kon-Tiki.

E24.no omtalte denne fondsstatistikken på fredag – les saken her.

Se februar måneds mest kjøpte og mest solgte fond her:

Mest kjøpte fond: Mest solgte fond:
 FORTE Obligasjon  DNB Teknologi
 KLP Kredittobligasjon  SKAGEN Kon-Tiki A
 Holberg Rurik A  Alfred Berg Gambak
SEB Eastern Europe Small Cap C  Delphi Nordic
KLP AksjeGlobal Indeks V  SKAGEN Global A
Handelsbanken Vekstmarked Tema A1  KLP Obligasjon 5 år
DNB Norge Indeks  Nordnet Superfondet Norge
Fondsfinans Kreditt  SKAGEN Vekst A
Storebrand Høyrente Nordea Emerging Stars
Nordea Avkastning  Delphi Kombinasjon

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer