Fondskundene ikke skremt av coronavirus

Nordnets fondskunder nettokjøpte aksjefond for 500 millioner i desember. Det er rekord i en enkelt måned, og viser at fondskundene ikke er skremt av spredningen av coronaviruset.

Januar pleier å være en god måned for fondskjøp, slik er det også i år. Jeg vil tro at det skyldes den velkjente positive januareffekten på børsene, samt at en del nordmenn trolig har fondssparing som nyttårsforsett. I tillegg har nok mange fått med seg at 2019 var et uvanlig lønnsomt år for fondskunder, hvor de fleste aksjefondene hadde en avkastning på mellom 20 og 30 prosent.

Nordnets privatkunder nettokjøpte fond for 546 millioner kroner i januar. Aksjefond ble kjøpt for 500 millioner, og kombinasjonsfond ble kjøpt for 13 millioner. Rentefond ble kjøpt for 33 millioner.

Et så høyt nettokjøp av fond er rekord for en enkeltmåned for Nordnet Norge, og tyder på at fondskundene ikke er skremt av coronaviruset – i alle fall ikke så langt.

Børsoppgang i starten, så kursfall etter virusutbrudd

Børsmåneden januar var preget av utviklingen av coronaviruset, som ble oppdaget i Kina. Frem til nyheten ble kjent, rundt 20. januar, var det god stemning på verdens børser. Etter nyheten sprakk og dødstallene økte, har aksjemarkedene falt.

Oslo Børs endte måneden ned med 1,5 prosent. USA-børsene endte januar så vidt i pluss, mens de asiatiske børsene falt mest, siden Kina var sentrum for smitten: Hong Kong var ned 6 prosent, og Tokyo ned 4 prosent i januar.

Indeksfond, eiendomsfond og IT-fond på kjøpstoppen

På topp 10-listen over de mest kjøpte fondene i januar finner vi tre globale indeksfond samt fire teknologifond. På andreplass ligger Odin Eiendom – et fond som steg hele 58 prosent i fjor – og som har fått en knallstart i 2020, med 6 prosent oppgang i januar.

Nordiske eiendomsfond, og da spesielt Odin Eiendom, har hatt en veldig sterk avkastning i flere år – og det har våre kunder vært oppmerksomme på lenge. Superavkastningen kan dels tilskrives at eiendomssektoren er spesielt rentesensitiv.

På topp 10-listen over de mest solgte fondene finner vi tre norske aksjefond, som investerer på Oslo Børs, tre Skagenfond og to high yield-rentefond.

Fondskunder og aksjekunder reagerte motsatt på uro

Normalt pleier fondskunder og aksjekunder i Nordnet å gå i takt. I januar var det ikke slik. I årets første måned nettosolgte Nordnets kunder enkeltaksjer for 255 millioner, mens de kjøpte fond med begge hendene.

De to andre månedene de to siste årene med store avvik mellom disse to kundegruppene var februar 2018 og oktober 2018. I begge disse månedene falt verdens børser til dels kraftig. Da benyttet aksjekundene korreksjonen som en kjøpsmulighet, mens fondskundene ble skremt og solgte. Denne gangen er det motsatt. Nå er det fondskundene som er på kjøper’n, mens aksjekundene selger unna.

Jeg har ingen god forklaring på denne forskjellen. Kunder som handler enkeltaksjer er normalt mer kortsiktige og mer opportunistiske enn de som handler fond. De som selger aksjer nå tror nok at de kan kjøpe tilbake aksjene til en lavere pris på et senere tidspunkt, eller de frykter en langvarig nedtur. Fondskundene kjøper vanligvis fond fordi de skal eie fondene i mange år, og tror tydeligvis ikke på at coronaviruset skal få en langsiktig negativ effekt.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I JANUARTOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I JANUAR
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS VNORDNET SUPERFONDET NORGE
ODIN EIENDOMLANDKREDITT HØYRENTE
DNB GLOBAL INDEKSSKAGEN VEKST
DNB TEKNOLOGISKAGEN GLOBAL
BLACK ROCK WORLD TECHNOLOGYSKAGEN KONTIKI
KLP AKSJEGLOBAL MER SAMFUNNSANSVARALFRED BERG GAMBAK
HANDELSBANKEN USA INDEXFORTE TRØNDER
JPMORGAN US TECHNOLOGYKLP STATSOBLIGASJON
BGF NEXT GENERATION TECHNOLOGYODIN NORDEN
FORTE OBLIGASJONALFRED BERG HØYRENTE

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer