Fondsinnovasjon i 2017

2017 går for Storebrand Asset Management inn i historiebøkene som et år med innovasjon. I løpet av året har vi lansert både fossilfrie fond og fond med utvidende bærekraftskiterier. I tillegg har faktorfondet Storebrand Multifactor fått mye oppmerksomhet.

Alle Storebrands fond følger strenge bærekraftkriterier, men i tillegg har vi noen fond som har utvidede bærekraftkriterier. I 2017 lanserte vi nye bærekraftige fond.

Tid for omstilling

Verden står overfor en stor utfordring som innebærer at vi må bli mindre avhengig av fossilt brensel. Med dette som bakteppe lanserte vi i april to fossilfrie fond; Storebrand Norge Fossilfri og Storebrand Global ESG Plus (tidligere Storebrand Norge Pluss og Storebrand Global Pluss).

– Da fondene ble lansert ble de umiddelbart tatt inn i pensjonsprofilene til Storebrand slik at 700 000 kunder automatisk fikk redusert CO2-eksponeringen i pensjonen sin. Siden lanseringen av fondene er det over 3,5 milliarder kroner i disse fondene, sier leder for Fond i Storebrand, Åsa Wallenberg.

Les mer om de fossilfrie fondene her

I september lanserte vi ytterligere et spisset bærekraft fond: Storebrand Global ESG. ESG står for Environmental, Social and Governance, og fondet investerer mer i selskaper som får en høy score i vår bærekraftsrating, og investerer mindre i selskaper som får lavere score. Resultatet er at fondet har en større andel selskaper som vi mener er godt posisjonert for å håndtere de globale utfordringene vi står i. Les mer og kjøp fondet her

Karbonavtrykket halvert

I løpet av senhøsten ble rentefondet Storebrand Global Kreditt IG gjort fossilfritt.

– Ved å gjøre fondet fossilfritt førte til at karbonavtrykket til fondet ble mer enn halvert. Fondet inngår også i Storebrands pensjonsprofiler, og vil bli tilgjengelig for alle våre personkunder i løpet av året, sier Åsa.

Også Storebrand Global Solutions (tidligere Storebrand Trippel Smart) er fossilfritt. Fondet ble lansert i 2012 og investerer i selskaper som blant annet bidrar til å løse verdens bærekraftsutfordringer. Les mer og kjøp fondet her

Ikke dyrere å spare bærekraftig

Mange tror det koster mer å spare bærekraftig. Man er vant til at de økologiske tomatene i grønnsaksdisken koster med enn de andre. Flere av Storebrands fond som har utvidede bærekraftkriterier, har likevel lave forvaltningskostnader.

– Storebrand Global ESG og Storebrand Global ESG Plus har et forvaltningshonorar på 0,4 prosent. Forvaltningshonoraret til Storebrand Global Solutions har et forvaltningshonorar på 0,75 prosent, mens Storebrand Norge Fossilfri, som er et aktivt forvaltet fond, har et forvaltningshonorar på 1,5 prosent, påpeker Åsa.

Faktorfond får oppmerksomhet

Det siste året har det vært mye fokus på aktive fond og indeksfond, også kalt passive fond. I Storebrand har vi også en mellomting: Faktorfond.

Storebrand Global Multifactor er et slikt faktorfond, et modellbasert fond hvor modellene bestemmer hvilke aksjer fondet skal kjøpe. I et aktivt forvaltet fond er det forvalteren som tar aktive valg over hvilke selskaper som skal inn i fondet.

– I den andre enden av skalaen har man indeksfond. Her “kopierer” forvalteren fondets indeks og dermed inneholder fondet akkurat de samme selskapene som fondets indeks. I Storebrand Global Multifactor er det forvalterens rolle å lage disse modellene. Man kan si at denne fondstypen ligger mellom aktive fond og indeksfond — også når det gjelder pris. Fondets forvaltingshonorar er på 0,75 prosent, sier Åsa.

Fondets gode resultater blir lagt merke til, og både Dagens Næringsliv og Finansavisen har den siste tiden skrevet om fondet nettopp på grunn av fondets gode avkastning og lave pris. Siste fem år har fondets avkastning vært på 22 prosent. I 2017 gikk det over 5 milliarder inn i fondet. Total forvaltningskapital i fondet ligger nå på 17 milliarder.

Les mer og kjøp fondet her

Stadig flere forstår verdien av bærekraft

Som oppsummering av året sier Åsa at 2017 har vært et bra år hvor vi har vi har lansert mange nye spennende fond med sterkt fokus på bærekraft.

– Mange har undervurdert den verdien av bærekraft, men nå som stadig flere mennesker forstår den sanne verdien av bærekraftverdiene, er det bare en vei framover. Vi ser at det er mange som etterspør disse fondene. Vi skal bruke tiden fremover til å fortelle stadig flere om hvordan de kan vir sparingen sin ei en mer bærekraftig retning, avslutter Åsa.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer