Gå til hovedinnhold

Fondsflukt fra fremvoksende økonomier.

Verdens børser hadde en svak utvikling i august. De fleste markeder har falt noen prosent samtidig som Oslo Børs har utviklet seg sidelengs. Ser vi på hva våre fondskunder har gjort siste måned så er de fortsatt optimister, men de er mer forsiktige og snur fullstendig ryggen til fremvoksende økonomier.

Fondssparere i Nordnet hadde i august positiv nettotegning i både aksjefond, rentefond og kombinasjonsfond. Totalt ble det nettokjøpt fond for 25 millioner kroner, hvor godt over halvparten fant veien til aksjefond. Det er fortsatt langt flere fondssparere som trykker på kjøpsknappen enn salgsknappen, men det er tegn til at de er blitt mer forsiktige. Antallet kunder som har gjort en fondshandel i august er for det første 5 % lavere enn snittet for 2013. I tillegg så søker fondssparerne mer globale og nordiske markeder, mens de snur ryggen til fremvoksende økonomier.

Av de 10 mest solgte fondene i august så er 6 av disse fond med fokus på fremvoksende økonomier, og da spesielt fond med fokus på det asiatiske markedet. Halvparten av de mest kjøpte fondene har derimot fokus på det nordiske eller globale aksjemarkedet.

Fremvoksende økonomier, både i Asia og Latin Amerika, har hatt en trist utvikling hittil i år og fondsflukten er åpenbar. Fondssparerne har tydeligvis trøtte på de klassiske vekstmarkedene og selger seg ut.  Dette kan vise seg å være en tabbe ettersom akkurat disse markedene nå ser vesentlig mer attraktive ut når aksjene har blitt billigere sammenlignet med resten av verden.

Thailandfond har rast kraftig i verdi de siste par tre månedene. Til tross for at det bare finnes et fåtall fond innenfor denne kategorien så finner vi faktisk to av disse på listen over de mest solgte fondene. Dette er uvanlig, men vitner samtidig om en stor uro for den Thailandske børsen blant norske fondssparere.

Mest kjøpte og solgte fond via Nordnet i august:

 

Mvh // Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer