Gå til hovedinnhold

Mine 4 beste tips om aksjesparekonto

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

På fredag går startskuddet for Aksjesparekonto, og det kommer til å bli mange om beinet. Kampen om Aksjesparekonto-kunden er i gang!

Kilde: Finansavisen, mandag 28.08.2017

Stort sett alle aktører har uttalt at de har som ambisjon å ha markedets beste Aksjesparekonto. Noe ikke alle kan ha selvfølgelig. Vi har en ambisjon om å være konkurransedyktig, og derfor gleder vi oss over å lese i Finansavisens sammenligning av Aksjesparekontoer på mandag at vi er best på utvalg av fond og definitivt konkurransedyktig på pris.

I dette innlegget får du vite hva jeg synes du bør legge vekt på når du skal velge leverandør av Aksjesparekonto.

Pris på Aksjesparekonto

Kostnader og avgifter spiser direkte av avkastningen din. Det er viktig at disse er så lave som mulig. Velg derfor en aktør med lave priser. Så langt har 3 aktører, inkludert Nordnet, valgt å gjøre Aksjesparekonto gratis, ifølge Finansavisen. For alle aktører er det kostnader for kjøp og salg av aksjer. Her kommer Nordnet veldig godt ut i Finansavisens sammenligning.

Investeringsutvalget på Aksjesparekonto

Konseptet med Aksjesparekonto er at du kan selge aksjer og fond uten at det utløser gevinstbeskatning. Det er derfor viktig å velge en leverandør som har et stort utvalg slik at du kan handle og bytte som du vil innenfor kontoen. Nordnet tilbyr 522 fond og over 840 børsnoterte produkter. Og det kommer nye produkter nesten ukentlig. Dette gir deg som kunde et langt bredere valg om hvor i verden, hvilken sektor, aksje, valuta, forvalter, aktive/passive aksjer eller fond du vil investere i.

Kilde: Finansavisen, mandag 28. august 2017.

Kilde: Finansavisen, mandag 28. august 2017.

Flere kontotyper

Aksjesparekonto kommer sannsynligvis til å bli den foretrukne kontotypen for alle som vil spare i aksjer og aksjefond. Kontoen har dessverre noen begrensninger, og det vil være tilfeller hvor Aksje- og fondskonto og Investeringskonto Zero er bedre. Velg derfor en aktør som tilbyr hele utvalget av kontoer slik at du kan optimalisere sparingen og investeringen din. Hos oss kan du velge mellom både Aksje- og fondskonto, Investeringskonto Zero og Aksjesparekonto slik at du kan velge en eller flere kontotyper som passer investeringene dine. Her har du full fleksibilitet som kunde.

Se sammenligningen av kontotypene her.

Brukervennlighet, verktøy og tjenester

Priser, utvalg og kontotyper er vel og bra, men du er avhengig av å velge de beste fondene og aksjene når du plasserer pengene dine. En brukervennlig nettløsning, tjenester som hjelper deg å bli en bedre sparer/investor, som Shareville, nettmøter og -kurs, Markedspuls og Pengepodden, er viktig. I alle fall for meg. Belåning på Aksjesparekonto hos Nordnet blir også tilgjengelig i løpet av kort tid.

Uansett, mitt beste tips er å utnytte overgangsperioden og skatteamnestiet som gjelder frem til nyttår. Sitter du på aksjer og aksjefond med gevinst og ønsker å opptre rasjonelt bør du sørge for å få flyttet dette til en Aksjesparekonto. Vi er her for å hjelpe deg, og ikke nøl med å ta kontakt med oss.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
9 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
03.09.2017 13:30

Jeg har aksjesparekonto hos skandiabanken; kan denne flyttes til Nordnet??

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
05.09.2017 11:42

Snakket med kundeservice og det skal ikke være noe problem.

Gjest
Gjest
30.08.2017 21:13

Det ser ut til at det blir lik rente på både Investeringskonto og Aksjesparekonto i 2018 (når blir dette eventuelt avgjort?). Kan det da være et smart trekk å realisere all gevinst på Investeringskonto før 2017 er over, siden det kun påløper 24% rente?

Gjest
Gjest
30.08.2017 10:45

Hva er grunnen til å bytte fra investerinskonto zero over til aksjesparekonto? Jeg har en del aksjer på investerinskonto zero som betaler ut utbytte. I det tilfelle så er det vel best og bare fortsette med investerinskonto zero eller?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
30.08.2017 14:59

Det er veldig avhengig av hvordan du handler. Jeg ville åpnet linken i artiklen om de ulike kontoene. pros and cons med de ulike løsningene. Men man kan ikke flytte fra en zero konto til aksjesparekonto, ettersom zero er et forsikringsprodukt og 2 ulike juridiske enheter. Derfor må du realisere hele porteføljen i zero og avslutte den, for deretter flytte inn i aksjesparekonto. I aksjesparekonto må du betale skatt på utbytte fortløpende. Jeg har ikke lov å gi deg råd, men svaret sier seg vel selv:)
mvh

Tom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
04.10.2017 08:36

Det er vel forskjeller i skattesats som trolig vil forsvinne? Så det kan potensielt vere lurt å realisere zero før skatteendringen eventuelt kommer.

Gjest
Gjest
30.08.2017 10:09

Til info så stemmer det ikke at Skandiabanken selv tar et forvaltningshonorar på 0,12% for fond. Det er gratis. Forvaltningshonoraret på fondene de selger er fra 0,12%.

Gjest
Gjest
30.08.2017 09:01

I tabellen er det enkolonne for returprovisjon. Hva er dette og hva er den for nordnet?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
30.08.2017 09:07

Hei. Om ditt fond har en årlig provisjon på 1% i forvaltningshonorar så trekkes det ut fra din beholdning. Når forvalterne legger fondene på Nordnet sin plattform, så betaler de tilbake i snitt halvparten av dette til Nordnet. Det er en del av forretningsmodellen til Nordnet. Dette opplyser Nordnet om, men det gjør ikke alle. Som kunde er det ikke noe forskjell på kostnadene, det er bare fordelingen av kostnaden mellom Nordnet og forvalteren av fondet du som kunde eier.
mvh
Tom