FED åpner for 4 rentehevinger – ikke vær så bekymret

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Torsdag denne uken holdt den nyinnsatte FED-sjefen, Jerome Powell, tale for Senatets finanskomité. Der åpnet han for en ytterligere heving av rentebanen, til totalt 4 rentehevinger i 2018. Powell understreker at med dagens lønnsvekst ikke er grunn til å heve renten mer enn tidligere estimert. Men skulle inflasjonen og lønnsveksten tilta ytterligere vil de justere rentebanen opp. Noe som er ganske naturlig egentlig. Markedet reagerte med å sende 10-åringen opp til 2.92 %, og aksjemarkedet kraftig ned.

Jeg er dog ikke så bekymret for dette som for markedet. Det er 2 grunner til dette:

For det første så viser historien at i de tilfellene hvor finansmarkedene blir veldig urolige, så justerer FED sin rentebane etter dette. Det ble gjort i 2016 og 2017. For de som husker januar 2016 så falt børsen kraftig frem til 11. februar. Da bunnet markedet og oljen ut. Det året var det kommunisert 3 hevinger fra FED, men det endte med 1 i desember. Med andre ord vil FED være veldig forsiktige med å sette opp renten hvis markedet blir for urolig. Vekst er et nøkkelord, og FED er veldig opptatt av at veksten ikke skal stoppe opp. USA som er konsum-økonomi nr 1 vil enhver rentehevinger slå rett inn på forbrukeratferden til konsumentene.

For det andre så har de lange rentene ha en motvirkende effekt om markedet blir surt. Når aksjemarkedet faller mye, så får man en automatisk «flight to safety». Kapital strømmer inn i rentepapirer, og presser 10–åringen ned. Dette så man tydelig tegn til denne uken. Med 2-dagers uro i markedene har 10-åringen vært oppe i 2.92, men er nå i 2.82. Dette er langt på vei ut av farlig territorium hvor markedet burde bekymre seg voldsomt. Det kan godt være at den må over 3 % før vi får den første reaksjon, men det er først når renten er oppe på 3,75 % den virkelige reaksjonen kommer.

Man får prøve å glede seg over at volatiliteten er kommet tilbake, markedet svinger og det tror jeg det vil fortsette med.

Sjekk ut videoen med Jerome Powell!

God helg!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer