Gå til hovedinnhold

Internship: Et tankesett utenom det vanlige

Hei og velkommen til et innblikk i hverdagen som intern i Nordnet. Takk for at du tar deg tid til å lese dette, selv på en hektisk dag der de største børsene faller 3-4% og Hellas-nyheter florerer i mediene.

Dette er det andre blogginnlegget jeg skriver, etter en drøy uke i Akersgata i Oslo. Hvis du vil lese forrige ukes skriblerier, trykk her. Det forrige innlegget mitt fikk en respons som overgikk alt jeg hadde forventet, med både kommentarer og spørsmål fra kjente og ukjente. Å se og høre at andre er interesserte, gir meg enda større lyst og glede til å skrive videre.

I løpet av forrige uke fikk jeg “first hand experience” på hva “big data” faktisk betyr. Vi hentet ut daglige kurser for noen nordiske og europeiske børser, tilbake til 90-tallet, og samlet alt i et Excel-ark. Det er cirka 40.000 unike kurser som må bearbeides. Neste steg ble selvsagt å prøve å finne et system i kaoset. For å finne det, så trengte vi en strategi. Hva skal vi se etter, og hva kan vi forvente å finne?

Atter en gang får man bevist at teori ikke er helt det samme som praksis. Jeg ville hente ut ukentlige, månedlige og årlige avkastningsdata, men møtte fort på logiske problemer. Hvordan forteller du en maskin som ikke deler ditt morsmål og dine tanker, at den siste datoen i måneden kan være enten 28., 30. eller 31.? Eller at den siste dagen i børsuken ikke nødvendigvis trenger å være en fredag? Excel er et herlig verktøy, men å forstå hvordan et verktøy tenker, er noe helt nytt for meg. La meg gjøre en ting helt klart: jeg har brukt noen timer på å rive meg i håret og bli irritert over at Google ikke gir meg svaret jeg vil ha, men aktiv problemløsning har gitt meg et nytt syn på programvaren.

Her er den mest kompliserte formelen jeg har lagd hittil:

Den gir meg årlig avkastning fra slutten av år n til slutten av år n+1, herlig.

Som sagt, uken har ikke vært smertefri. Det er veldig lett å se seg blind på tall, kolonner og ruter. Innimellom gjør man en feil et sted, som har innvirkning på resten av arbeidet i et annet regneark. Det gjør oppfølgningen og kontrollsjekkingen veldig viktig, siden alt må henge sammen fra A til Å for at sluttproduktet skal være riktig. En liten tastefeil kan gi kjempeutfall. For eksempel da jeg kopierte en formel for avkastning over i et nytt regneark, men mistet den siste delen så avkastningen ble 100% større enn den egentlig skulle vært.

Nå som mesteparten av grunnlaget er klart, kan jeg virkelig begynne å produsere noe av verdi for dere. Sjefen på huset her satte meg tydelig inn i strategien til Nordnet, tankene bak hvorfor vi gjør det vi gjør. Det har gitt meg et annet perspektiv enn det jeg kom inn med. Istedenfor å spørre meg selv: “Gjør jeg tingene riktig?” spør jeg “Gjør jeg de riktige tingene?”.  Jeg skal ferdigstille et litt mer håndfast produkt, som dere sannsynligvis vil se fruktene av i løpet av denne uken. Det er ikke nødvendigvis revolusjonerende, men vil gi et nytt syn på eldre problemstillinger.

Jeg håper alle fortsetter å følge denne bloggen, selv om det kan drukne litt i forhold til dommedagsprofetier og Grexit-analyser nå til dags. Forandring fryder i hverdagen.

– Niels Joachim
Twitter: https://twitter.com/NielsStang
LinkedIn: https://www.linkedin.com/profile/view?id=271674400

(http://bigdatapix.tumblr.com/)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer