Et sjeldent godt børsår

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

2017 har vært et sjeldent godt børsår med 50 historiske toppnoteringer og en kursoppgang på 19,1 prosent for Hovedindeksen.

Vi må tilbake til 2005 for å finne et år med flere rekorddager, og kursoppgangen for Hovedindeksen er den høyeste siden 2013. I løpet av et normalår stiger Hovedindeksen ti prosent, målt med indeksens snittavkastning siden 1996.

Aldri hentet så mye kapital
Dessuten har vi lagt bak oss tidenes beste år i førstehåndsmarkedet: Aldri før er det blitt hentet så mye frisk kapital på Børsen som i år. Per 21. desember var årets samlede emisjonsvolum i aksje- og obligasjonsmarkedet 403 milliarder kroner. Det var 47 milliarder, eller 13,2 prosent, høyere enn i 2016, som også var et rekordår. Mange børsnykommere har trukket emisjonsvolumet i aksjemarkedet til nye høyder. 21 nye selskaper har debutert på Børsens markedsplasser i 2017, som er det høyeste antallet siden 2007.

I tillegg var utbytteutbetalingene i 2017 rekordstore.

Globalt økonomisk oppsving
Et solid økonomisk oppsving i verdensøkonomien har sendt aksjebørsene opp. Konjunkturoppsvinget har vært bredt basert, med større vekst i noen økonomier, som i USA og Tyskland. Dette gjenspeiler seg i børsindeksene – se figur under.

Oljeopptur
Den stigende oljeprisen har vært en viktig drivkraft her hjemme. Fra en bunn på under 45 dollar fatet i juni, har Nordsjø-oljen løftet seg til det høyeste nivået siden sommeren 2015. Energiaksjene utgjør en tredel av den samlede verdien av aksjene på Oslo Børs. Oljeoppturen har trukket Energiindeksen opp om lag 30 prosent siden bunnen i sommer, og sørget for at Hovedindeksen nådde stadig nye historiske topper i høst – se figur under.

Laksen mot strømmen
Lakseprisen startet året på historisk toppnivå, men i løpet 2017 falt laksen tilbake til 2015-nivå. Dermed falt sjømataksjene på Børsen. Etter en oppgang på 56 prosent i 2016, falt Sjømatindeksen 5,4 prosent i 2017 – se figur under. Til gjengjeld har sjømat vært vinnerbransjen på Børsen de siste årene med en kursoppgang på mer enn 500 prosent for Sjømatindeksen siden 2012.

Telenor, Norsk Hydro og DNB
Telekom, materialer og finans var de sterkeste sektorene – se figur under.

Stigende aksjeomsetning
Aksjeomsetningen var høyere enn i 2016. I gjennomsnitt ble det handlet aksjer for nær 4,5 milliarder kroner hver dag fordelt på 100.600 handler. Det er en oppgang på 9,2 prosent målt i antall handler og 7,3 prosent målt i kroner fra 2016.

Figurer:
Globalt økonomisk oppsving (børsindekser per 29.12.2017 klokken 16:27)

Oljeopptur

Laksen mot strømmen

Sektorindeksene

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer