Et “normalt” marked!

Det er fascinerende hvordan historien gjentar seg i aksjemarkedet. Mange bruker historien til å si noe om fremtiden, det er hverken galt eller riktig. Noen sannheter forandrer seg aldri, som for eksempel at aksjemarkedet vil svinge. Hvis du ikke tar mine ord for det, ta J.P Morgan sine:

Mitt eget inntog i aksjemarkedet var før IT boomen i år 2000. Jeg var med på vei opp, og sannelig var jeg med ned også. Deretter var det mange år med tørke, før en ny oppsving tok form. Denne gangene var det oljemani på Oslo Børs. Finanskrisen satte en stopper for moroa i 2008, men det var egentlig starten på et historisk bullmarked. Historien kjenner dere vel like godt selv. Opp og ned går det.

Ettersom aksjer og andre aktive svinger, vil vi kunne kjenne igjen handelsmønstre, alt ettersom hvor vi er i syklusen. En oppgangsperiode starter enten på null (jesu fødsel) eller etter en stor korreksjon (med jevne mellomrom).

På bunnen er det ingen som vil eie aksjer. Kun noen få personer (har flaks) investerer tidlig. De tjener også mest penger, og vil fungere som et fristende eksempel på alle som kommer etter. Et marked kan surre sidelengs eller marginalt opp i en lang periode frem til institusjonene rundt blir så varme i trøya at de 1. investerer mer for vekst 2. låner ut mer for å tjene penger 3. tar mye mer risiko. Denne tilretteleggelsen fra banker, fond, myndigheter, næringsliv kommer først etter mange år med ørkenvandring. Alt skal glemmes fra forrige krise.

Oppgangsfasen kommer raskt når gjelden øker (næringsliv, obligasjoner, forbruk, aksjegiring), og stopper ikke før det inntreffer en veisperring i form av rentehevinger eller boblesprekk (bank eller fond som går konkurs, ringvirkninger). Den påfølgende nedturen skal vaske bort alle de lettjente pengene, og sende amatørene ut av aksjemarkedet igjen.

Problemet i dag er at aksjemarkedet mest sannsynlig er i siste del av oppgangsfasen, drevet av billig kreditt fra sentralbankene. I tillegg er privat gjeld rekordhøy. Vi står mest sannsynlig foran korreksjonsfasen, og det vanskeliggjør gode investeringer fra dagens nivå. Hvorfor ikke vente til 2019/2020 og bli med på de neste 5-7 årene med oppgang?

I mellomtiden kan man investere i aktivaklasser som nettopp har korrigert. Kjøp det som har blitt solgt hardt og er mest upopulært. Jeg skal ikke nevne navn!

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
02.02.2018 12:20

Godt skrevet Richard!
Forøvrig alltid hyggelig å lese dine morgenrapporter også når du selv har skrevet dem!

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
02.02.2018 14:47

Takk for hyggelig ord John!