Gå til hovedinnhold

Er den lave volatiliteten en kjøpsmulighet?

Jeg har tatt en prat med Rune Madsen i Runestone Capital. Hedgefondet som investerer kundenes penger etter en kvantitativ modell basert på VIX indeksen har doblet forvaltningskapitalen til $55 millioner så langt i år. Det innebefatter et stort bidrag fra Watrium AS og Anders Wilhelmsen, som E24 skrev før sommeren. I følge Rune ligger det potensielle avtaler på pulten som kan bringe AUM (Asset under management) opp til $90 millioner før nyttår.

Avkastningen så langt i år er på 3.4%, som er betydelig lavere enn fjorårets 30.9%, men tar vi en titt under panseret finner vi en annen historie.

– Modellen vår gir et signal med ulik styrke hver eneste dag. Når VIX indeksen har vært lav over lang tid, har signalene vært dertil svake. Det betyr at vi har allokert svært lite penger på hver trade. Snittposisjonen har vært 3% av fondet allokert “overnight”, og da er 3.4% avkastning på totalkapitalen egentlig svært godt.

– Husk at hele tiden søker å skape en suveren risk adjusted performance. Det betyr at vi skal levere god avkastning, med hensyn til risiko. Vi har levert positiv avkastning i 22 av 29 måneder siden fondet ble lansert.

Hvorfor har VIX indeksen vært lav i lang tid? Er det ikke nærliggende å tenke at dette er en kjøpsmulighet?

– VIX indeksen reflekterer kun investorenes forventninger til svingninger frem i tid. Hvis disse forventningene har justert seg ned på en strukturell måte, som følge av sentralbankenes stimulipakker, myndighetenes holdning til finansinstitusjoner etter finanskrisen osv. Er det veldig mulig at VIX indeksen kan være lav over tid. Dette er ikke en spådom fra meg, men et forsøk på å illustrere at VIX ikke nødvendigvis skal “revert to mean”.

– Fra 2004 til 2006 var VIX også lav. VIX reflekterer forventet lave svingninger, den sier ikke noe om at det skal gå opp men den sier opsjoner med kort varighet er biligere. Det er også et argument at jo lengre markeder forblir opp uten noen større korreksjoner jo lavere forblir volatiliteten. VIX indeksen har vært historisk lav i år der realisert 30 dagers volatilitet for S&P 500 ikke har vært over 10 en eneste gang og ligger nå på 5. Det er svært lavt.

Ser du noen utviklingstrekk i hedgefondverden leserne av Nordnetbloggen bør få med seg?

– Veksten i antall kvantitative fond fortsetter som de tre foregående årene. Selv om aktivt forvaltede fond har fått en liten renessanse avkastningsmessig i 2017, som følge av stigende aksjeindekser og store sektorrotasjoner, har pengene gått til passive indeksfond og strukturer som fjerner følelser og subjektive meninger. Vår modell er basert på helt klare kjøreregler, der vi tar bort menneskelig irrasjonalitet.

Runestone Capital utvider med en head of sales på Londonkontoret, en oppfølgning fra tidligere i år da det ble ansatt en head of sales for Amerika. Personen som ble ansatt på Londonkontoret jobbet med Rune og Rasmus i Morgan Stanley for noen år tilbake.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer