Gå til hovedinnhold

Engasjerende barnesparing

Det finnes flere muligheter når det gjelder sparing til barn. Normalt anbefaler jeg aksjefond til de aller fleste kundene jeg snakker med. Gjerne globale indeksfond og månedlig sparing. Når man sparer til (små) barn har man ofte en lang tidshorisont og man kan dermed unne seg en del risiko. Ser man på historisk utvikling frem til nå, har man til nå fått godt betalt får å ta risiko. -I hvert fall om man har vært langsiktig og diversifisert. For å sikte mot en mest mulig stabil og jevn avkastning bør man altså være diversifisert, som betyr å spre risikoen utover flere aksjer, sektorer, regioner etc. Den enkleste måten å diversifisere på er å kjøpe fond.

I mitt eget tilfelle har jeg derimot valgt enkeltaksjer som en type sparing (investering) til barna. Investering i enkeltaksjer bør normalt komme i tillegg til tradisjonell fondssparing.

Les også Spareøkonom Bjørn Erik sitt populære innlegg om fondssparing til barn

Stian Andersen Investeringscoach i Nordnet

Læring, spenning og forhåpentligvis avkastning

Personlig har jeg såpass stor interesse og lidenskap for aksjer og aksjemarkedet at jeg synes ordinære fond rett og slett blir litt kjedelig til dette formålet. Jeg sparer ikke månedlig da vi de siste årene har prioritert nedbataling av et relativt stort boliglån. Men planen er fremover å putte inn engangsbeløp på aksjekontoene til barna innimellom. I tillegg til avkastning og spenning er hovedmålet å involvere mine barn i sparingen/investeringene, slik at de også lærer og bygger opp litt kunnskap på veien. Vi risikerer med dette å få en veldig tilfeldig avkastning sammenlignet med det brede markedet, men det blir oppsiden/nedsiden med “prosjektet”. Ungene vil uansett ende opp med mer enn ingen sparng i det hele tatt, og forhåpentligvis vil de sitte igjen med erfaring og kunnskap som veier opp. Er man heldig kan man selvsagt treffe aksjer som gjør det spesielt bra, men det får bli en bonus. Skulle et selskap i porteføljen gå konkurs er det selvsagt kjedelig, men til gjengjeld veldig god læring 🙂

Jeg har selv alltid likt å vite hva jeg investerer i, og til mine 3 barn har jeg investert i selskap de selv kjenner godt til. Jeg har valgt akkurat disse aksjene fordi det skal være enklere å lære, og for å ha en transparent tilnærming til det å være aksjonær og det å eie en liten bit av en bedrift. Vi setter oss med jevne mellomrom ned for å se hvordan aksjene gjør det. I tillegg minner jeg de på når det komnmer spesielle nyheter, både gode og dårlige, som vil/kan påvirke aksjekursene.

13-åringen sjekker aksjene sine i Nordnet-appen

Jeg har tidligere blitt fristet til å avbryte aksjesparing til barn, så av den grunn har jeg denne gangen opprettet kontoene i barnas navn for å heve barrieren for å tukle med den langsiktige planen. Man kan ha mindreårige-kontoer av forskjellige typer, men jeg har valgt kontotypen Aksje- og fondskonto og det er flere årsaker til det;

  • Kommer det spennende børsnoteringer på veien kan jeg da også få tildeling på hver av disse kontoene.
  • På AF-konto kan du også investere i unoterte verdipapirer (OTC) hvor det kan finnes mye spennende i en tidlig fase.
  • Siden sparingen har såpass høy risiko er det også en fordel å relativt enkelt kunne ta tap og få fradrag på skatten (ved konkurs etc.).

Det er foreldrene til barna som er ansvarlige for de skattemessige konskvensene på alle mindreårigkontoer. På en AF-konto overtar barna kontoene på 18-årsdagen, men vil vil i god tid planlegge hva som skal skje med aksjene/pengene når den tid kommer.

Barne-porteføljen

Porteføljen skal være enkel og oversiktlig. Porteføljen er ganske ny og består enn så lenge kun av 2 forskjellige aksjer. Det vil bli noen flere etterhvert for å få en bedre diversifisering, kanskje opp til 5 stk. Som dere kan lese nedenfor har jeg en ganske enkel tilnærming til hvorfor akkurat disse aksjene er valgt. Jeg har hittil kun valgt norske aksjer slik at man ikke blander inn valutasvingninger/valutarisiko. Dette skal være så enkelt som mulig! Jeg vil forøvrig oppdatere innlegget når jeg legger til flere aksjer i porteføljen.

Familien handler mye på XXL og er ofte innom der. Jeg liker konseptet veldig godt! Vi handler både på nett og i butikkene. Godt utvalg, du kan stole på at det er gode priser og en fin nettløsning. Ofte er barna med på XXL, gjerne når det er de som trenger noe. Jeg forklarer enkelt at de skoene som koster 500,- trolig koster butikken 200,- å kjøpe inn. Så må de som jobber her ha lønn og de må leie dette store bygget. De 50 kronene som er igjen på skoene til 500,- deler alle eierne på, som også du får en liten del av. I vinter var det (bl.a) en dålig vinter og XXL har dermed solgt dårlig med ski. At XXL aksjene deres nå er ned over 30% var derfor enkelt å forklare.

Du kan følge diskusjonene rundt XXL på Shareville

De fleste barn fra 6-7 år og oppover kjenner Kahoot, og jeg tro de vil ha et forhold til Kahoot i mange år fremover. Meget brukervennlig app/læringsplattform som passer like godt å «spille» på besøksgrupper (hvor barneskolebarn er med hverandre hjem), på arrangementer på jobben, som på julebord. Det er selvfølgelig kult at selskapet også er norsk. På skole-iPaden til min sønn ligger Kahoot appen som standard fra skolen sin side. Jeg tror spillbasert læring og gamification vil vokse mye de neste 10-20 årene. I forhold til XXL er det litt mer komplisert å forklare hvordan Kahoot tjener penger, men at det er en norsk oppfinnelse som brukes i over 200 land er en god innfallsvinkel. Jo flere som bruker Kahoot jo bedre vil det (trolig) gå med Kahoot de neste 5-10 år.

Følg hva som diskuterers rundt Kahoot på Shareville

For meg er det dette som må til for at jeg skal motiveres til til å sette av tilfeldig overskuddslikviditet til dette formålet. Spenningen, læringen samt følelsen av å være aksjonær i disse selskapene vekter høyere for meg enn stabil avkastning på (per i dag) relativt små porteføljer. Perspektivet på barneporteføljene er i utgangspunktet hhv. 5-13 år, men jeg vil nok gjøre noen endringer underveis. Alle barna sitter i samme antall aksjer med så og si samme kostpriser, så det ikke skal bli urettferdig.

Oppdatert 28. juni 2022

Oppdatering: Katastrofal dårlig avkastning på barneporteføljen hittil, men masse verdifull læring og (heldigvis) mange år til aksjene skal realiseres 🙂

Jeg må selvsagt nevne at man ikke må velge mellom “kjedelig og fornuftig” fondssparing eller ” høy risiko” aksjesparing. Mange kombinerer gjerne dette med et fond i bunnen og bruker enkeltaksjer de har spesielt tro på i tillegg.

Startet med aksjer som 12-åring

Viktig å vite om sparing til (mindreårige) barn

Ulemper ved å velge å spare i barnet sitt navn er at om formuen blir for stor kan barnet få avkortning i lån og stipend i forbindelse med studier, når den tid kommer. Formuesgrensen er dog nå blitt ganske høy 444.300,- (2021). Med AF-konto må du skatte året du realiserer mens med Aksjesparekonto eller Investeringskonto (som også finnes for mindreårige) skatter man kort fortalt ikke før pengene taes ut av kontoen. Noe som kan gi en hyggelig rentes-rente-effekt hvis ved langsiktig sparing.

Merk! Understreker at aksjene som er nevnt i blogginnlegget ikke er anbefalinger fra meg eller Nordnet sin side.

Bruk gjerne kommentarfeltet hvis du har forslag til aksjer som kan passe i en slik portefølje. Og husk all sparing er bedre enn ingen sparing. Lykke til med din/deres sparing! 🙂

/Stian Investeringscoach

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
22.07.2022 11:33

Helt enig i at fond kan være vanskelig. Jeg har tom. problemer med å forklare fond for voksne folk (kolleger). Derfor er det enklere med enkeltaksjer. Da jeg begynte med utbytte-investering, kjøpte jeg også Apple. For at kona skulle skjønne litt mer, og bli inspirert. Dette var i 2015, og aksjen (og dollaren) har gått som ei kule siden. Men Stian, du som sitter i systemet, kan du legge inn ønske om kurtasje på 1,-, for barn, slik som studenter har. Det er litt enklere å kjøpe 1 stk. XXL til 6 kroner (+1,-), enn å kjøpe 800 stk (+29,-)… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.08.2022 13:17

Hei Kigen,

Takk for tilbakemelding. Jeg er enig at kurtasjen kan bli forholdsmessig høy om man ikke går inn med en del tusen om gangen. Jeg tar det videre og ser om det er noe vi kan finne på her.

Hilsen Stian

Gjest
Gjest
06.07.2022 17:28

Dette var rar lesning av en “investeringscoach”, istedenfor så og si uslåelige indeks fond prøver man seg på enkelt aksjer fordi man tenker man kan an ta litt risiko. Stusser også litt på at du vil ta så mye risiko med barnas sparing. Her ville jeg heller diversifisert litt i bitcoin eller lignende om du er ute etter mer risiko. Ser heller ikke hva du lærte av å velge enkelt aksjer. Annet en hva alt dataen vi allerede har på at indeksfond slår enkelt aksjer og hedgefunds. Kanskje det var dette du ville lære barna? Ville også likt noen tanker… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.07.2022 10:47

Hei Espen, Når man plasserer pengene sine på børsen blir man eier i ett eller flere selskap. For å forstå hva et fond er må man først skjønne hva en aksje er. For å forstå hva en indeks og et indeksfond er, må man skjønne hva et fond er osv. Jeg tenker det er bra at barna lærer seg mekanismene i aksjemarkedet. Hva står bak verdiskapningen? Et (passivt) fond kan fort bli “en greie” som bare står på kontoen å stiger i verdi.. Mitt mål er altså engasjement og opplæring fremfor (maksimal) profitt og dette var ment som innsikt på… Les mer »