Gå til hovedinnhold

Energi og tiden fremover

En aktiv og positiv periode på børsen har fortsatt den siste uken. Nyheten om lovende vaksineresultater fra Pfizer ble fulgt opp av en tilsvarende annonsering fra Moderna, noe som har fått aksjemarkedet til å se lyset i enden av covid-tunnelen.

Utviklingen har også startet en sektorrotasjon inn i sykliske aksjer. Som vi påpekte i den forrige porteføljekommentaren, har verdiaksjer underprestert mot vekst i over ti år nå. Energisektoren utgjør en stor andel av verdisegmentet, og har slitt med etterslepet fra overinvestering både i forløpet til finanskrisen og frem mot oljekrisen i 2014.

Vi tror energi igjen vil være i førersetet i det kommende tiåret, men grunnet ulike årsaker avhengig av segment. Når det kommer til olje, har overinvestering blitt byttet ut med kraftig underinvestering de siste årene. Etterspørselen etter olje i asiatiske nøkkelland som Kina og India er allerede høyere enn på samme tid i fjor, noe som underbygger at det samlede etterspørselssjokket er av midlertidig, ikke permanent natur. Vi tror kombinasjonen av underinvestering og en gradvis stigende etterspørsel vil føre til en vesentlig høyere oljepris utover i tiåret.

Aker BP er som en følge representert i porteføljen vår. I motsetning til andre europeiske oljeselskaper har ikke Aker BP diversifisert investeringene sine, og satser isteden fullt ut på sin portefølje av lavkostprosjekter. Hensyntatt skattelettene skal selskapet i utgangspunktet kunne klare å betjene gjelden, betale et solid utbytte og investere nok til å øke produksjonen selv på dagens oljepris. Veddemålet de tar på en ny syklus i olje tror vi vil betale seg, og resultere i en hyggelig kursutvikling over de neste årene.

En bedring i oljemarkedsbalansen vil etter hvert også dryppe på leverandørindustrien i varierende grad. Akkurat nå ligger industrien nede for telling med generelt stort overtilbud og lav aktivitet. Utfra kommunikasjonen til oljeselskapene vil 2021 også bli tøft, men dette er samtidig reflektert i aksjeprisene, og enkelte segmenter vil klare seg bedre enn andre. Her kan for eksempel «harsh environment» rigger nevnes. Riggmarkedet på norsk sokkel er relativt balansert, med bærekraftige dagrater for riggeierne. Northern Ocean er derfor i porteføljen vår, og har vært en positiv bidragsyter i november. Justert for alder og ordrebok er deres to rigger priset vesentlig lavere enn Odfjell Drilling sine, og en høy balansegiring gir stort oppsidepotensiale.

Energiskiftet mot fornybare kilder ligger også an til å fortsette i et stadig økende tempo, og dermed prege kapitalmarkedet på 2020-tallet i minst like stor grad som det har gjort de siste årene. For det første har myndighetene i spesielt Europa iverksatt nye reguleringer som tvinger frem endringer, og andre regioner er i ferd med å følge etter. For det andre har ESG-bølgen i aksjemarkedet akselerert. De to siste kvartalene har ESG-fond hatt rundt dobbelt så stort kapitalinnskudd som samme kvartaler i fjor. Med utsikter til en mer miljøvennlig regjering i USA og ambisiøse klimaplaner lansert i Kina nylig er det lite som tyder på at trenden vil snu med det første.

Samtidig har flere ESG-aksjer allerede priset inn svært lyse utsikter. Det er for eksempel vanskelig å regne hjem NEL selv med mye godvilje lagt til. I vår portefølje har vi isteden inkludert aksjer som er priset forsvarlig utfra et godt industrielt fundament, og som både vil nyte godt av økt inntjening og potensielt få en videre multippelekspansjon. Her kan Borregaard nevnes. De selger biokjemikalier og materialer som erstatter tilsvarende oljebaserte produkter, og er dermed godt posisjonert for fremtiden.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer