Endelig en normal reaksjon!

CPI tallene fra USA var sterkere enn ventet. Konsumprisindeksen viste høyere vekst, noe som styrker FED sin avgjørelse om å heve renten. Det førte til et bratt fall i aksjeindeksene. Borte er tiden da vi måtte tolke tallene invers. Det som var dårlig, var egentlig bra, for da ville FED blåse mer penger inn i markedet. Nå faller markedet på utsikter til overoppheting av økonomien og dertil rentejusteringer høyere fra FED. Tilbake til normalen. 

Utfordringen til de som har kjøpt seg inn i markedet er at dette vil legge press på kursene igjen, noe som kan føre til at vi utfordrer bunnpunktene fra forrige uke. Pass på, jeg ville ikke vært long dette markedet nå. (Kan ikke huske sist indeksene deiset ned -1% på overraskende tall (både det faktum at de falt, men også at vi får overraskende makrotall)).

Denne grafen viser utviklingen til 10 årige statsobligasjonsrenter i USA. Husk at i obligasjonsmarkedet er rentedannelse fri. Aktørene der priser inn sikre statsobligasjoner som styringsrentene i andre land. Går 10 årige T-bonds på 2.88%, så er dette også referanserenten på samme durasjon. Låner Citibank penger i markedet på 10 år, ligger det noen prosentpoeng høyere enn 2.88%, men ikke mye. Det betyr at de kan låne ut til 3.4-3.6%, og sikre seg en god gevinst. Stiger statsobligasjoner til 3%, stiger utlånsrenten til Citibank tilsvarende høyt om ikke mer. Slik forplanter rentemarkedet seg på statspapirer til frisørsalongen på hjørnet.

   

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer