En sniktitt i serverrommet

Jeg heter Peter Mörk, og er ansvarlig for serverrommet vårt her hos Nordnet. Døren inn til serverrommet vårt er kamuflert med et speil, og er selvfølgelig alltid låst. Når det er sagt, tenkte jeg å slippe dere inn for en liten sniktitt i dag.

Det første de fleste bruker å påpeke når de kommer inn i serverrommet er hvor bråkete det er. Når jeg jobber der inne pleier jeg å bruke støydempende øreklokker med musikk eller en god podcast (jeg anbefaler selvfølgelig #pengepodden…).

Det som bråker er først og fremt alt utstyret som står der, men det er ikke egentlig serverne som lager mest lyd. Først og fremst er det kjøleaggregatet vårt, som passer på at luften er ren og temperaturen ikke blir for høy i hallen. Den varme luften som serverne lager stiger opp i taket og suges etter hvert inn i aggregatet. Der går den gjennom et filter, kjøles ned og slippes ut igjen.

TilläggsbildPeter1

Færre fysiske maskiner – flere virtuelle

Og så har vi selve hjertet. Eller snarere hjernen. Serverne, der alt skjer. Før var raden full av maskiner, men utviklingen går fremover og nå kan mange virtuelle servere plasseres i samme fysiske maskin. Det, blant annet, har bidratt til at vi har redusert strømforbruket kraftig de siste årene.

Stort sett alt som skjer her hos Nordnet, både for kunder og ansatte, finnes i disse maskinene. Mange av kundene våre har mye penger hos oss, og gjør store handler hver dag. Jeg trenger nok ikke nevne hvor viktig det er at serverne våre ruller som de skal, døgnet rundt.

Dieselaggregat og batterier

Men vi sitter ikke bare og krysser fingrene. Man kan si at vi har seler, belte og fallskjerm.

Hvis strømmen skulle gå har vi omtrent 240 batterier som er klare til å ta over strømforsyningen i den lille stunden det tar før dieselaggregatene starter. Diesel har vi nok av til å holde et par døgn og aggregatet testes regelmessig.

Skulle hele hovedkontoret og serverhallene brenne opp, finnes det også en plan. Alt som finnes her, finnes også i en annen serverhall. Alt dette gjør vi for at kundene våre skal kunne bruke pengene sine som vanlig.

TilläggsbildMotor

Tilgjengelighet og et stabilt miljø

Alt handler jo ikke om å forberede seg på det verste. Vi må jo også passe på at serverne og infrastrukturen kan håndtere et økende antall kunder, som gjør flere og flere handler. Hver uke er det noe som byttes eller justeres i utstyret for å holde et sikkert og stabilt IT-miljø. Alt gjøres for å være så tilgjengelig som mulig for kundene våre og for å møte behovet for ytelse og hastighet.

Hvis du lurer på noe, legg igjen en kommentar under så skal jeg prøve å svare deg.

/Peter Mörk

System Engineer hos Nordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
07.07.2015 11:30

Ligger serverne i Norge og hvor mange drifter de?

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
07.07.2015 14:33

Hei Anders.
Jeg svarer på denne for Peter. Serverne er i Sverige på hovedkontoret vårt og drifter alle kundene i Norden. Vi har også noen servere i Norge, men de er mer til internt bruk.
/Pernille, Nordnet