Gå til hovedinnhold

Ekstra skattetrekk er dårlig sparing

Mange nordmenn sparer systematisk ved å la arbeidsgiver trekke dem ekstra i skatt. Dette er en sparing som gir negativ avkastning.

Selvangivelsen har nettopp ankommet og spenningen rundt om vi får igjen penger eller må betale restskatt er utløst. Mange nordmenn visste imidlertid at de fikk igjen på skatten fordi de har bedt arbeidsgiveren om å trekke ekstra i skatt gjennom året for å kunne ha ekstra penger å rutte med til sommeren. Jeg synes denne formen for sparing er en uting.

Å spare på denne måten er rett og slett å kaste penger ut av vinduet. Renten du får på de ekstra skattekronene ligger 28 prosent under styringsrenten, noe som i dag vil utgjøre at du får 1,08 prosent i rente. Når vi samtidig har en prisvekst i landet på 1,2 prosent blir ikke dette sparing.

Jeg tror det er både enkelheten og det faktum at man ikke har mulighet til å bruke pengene før de blir utbetalt som gjør at denne sparemetoden benyttes, men jeg mener at i dette tilfellet er ikke det enkle det beste.

I alle banker har de kontoer som gir bedre rente enn 1,1 prosent etter skatt. Man kan enkelt sette opp et fast trekk til sparekonto og klarer man ikke å holde fingrene av fatet underveis i året, kan pengemarkedsfond være løsningen. Da får man en god sparerente og det tar et par dager å få pengene ut av fondet. Dermed blir det ikke like lett å falle for fristelsen til å bruke pengene som hvis de står tilgjengelig på en konto.

 

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
7 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
16.04.2013 09:53

Jeg synes også at dette innlegget er litt unyansert. Hvordan blir situasjonen hvis man er i formuesposisjon. Min erfaring er at det man betaler inn ekstra før 31.12 slipper man å betale formueskatt på.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.04.2013 10:08

Hei Geir, Det stemmer som du sier. Dette innlegget var ment for å vise de som bruker skattetrekket som sparing at man faktisk taper kjøpekraft ved å spare på denne måten. Bakgrunnen er at nordmenn kan bli flinkere til å få bedre avkastning på pengene sine, om det er å finne en bank med bedre rente eller om man vil investere på annet vis. Skattetrekk kan benyttes til annet formål, som du beskriver, men da må man være så heldig at man er i formuesposisjon. Det var ikke hensikten med innlegget denne gang, men noe jeg kan skrive om ved… Les mer »

Gjest
Gjest
15.04.2013 19:39

Nå skattes det av vanlige renter, men ikke av rentene på det man får igjen. Regnestykket ditt er derfor feil. Skal dere rådgi innen skatt burde dere leie inn noen som kan noe om dette kanskje?

Og skal man spare sikkert så er ikke rentene til Nordnet ett alternativ.

Så skal det spares med samme risiko som hos staten burde ikke dere være alternativ. ..?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.04.2013 10:14

Regnestykket er rett det. For å gjøre det enda klarere har jeg føyd til at du får bedre rente enn 1,1 prosent etter skatt i de fleste banker. Jeg forstår ikke hva du mener med de to siste utsagnene. Uklart.

Gjest
Gjest
14.04.2013 18:18

Slik forbruket forløper seg for nordmenn i dag, så vil jeg tørre å påstå at ekstra skattetrekk er en god sparemåte, ikke pga rente (som her vil utgjøre veldig lite), men fordi pengene “tvangsspares”, de holdes unna et potensielt forbruk. Det er mange som tilpasser forbruket sitt etter lønnen og dermed hadde disse pengene fort blitt spist opp i resten av forbruket. Det finnes selvsagt bedre sparemåter, som faste trekk på lønningsdagen etc, men uansett er det dette prinsippet som gjør det til sparing. Joda, teoretisk sett er jeg jo helt enig at en kan få betraktelig bedre avkastning her,… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.04.2013 10:17

Jeg er helt enig med deg at det er et bedre alternativ å trekke ekstra skatt enn å bruke opp pengene. I hvert fall hvis de går i et sluk man ikke registrerer. Det jeg påpeker er at man taper kjøpekraft ved denne sparemåten og det er ikke noen langsiktig optimal løsning for økonomien og det er enkelt å få det litt mer lønnsomt. Vil vi ikke ha mest mulig ut av pengene vi har jobbet og slitt for da? Det er et mål for meg i hvert fall:)

Gjest
Gjest
12.04.2013 12:00

Et velbrukt triks som også gir litt ekstra penger, er at man kan trekke mindre enn det man skal, dvs man unnlater å oppgi aksjeutbytter man regner med å få, regner inn litt større renteutgifter enn det man vi få, etc, slik at man får et skattekort med for lavt månedlig trekk. På denne måten vil man lett kunne opparbeide seg en betydelig restskatt på f.eks 20 000 kroner. Disse 20 000 kronene må da betales innen 31. mai året etter at man betalte for lite for å slippe renter. I praksis har man da lånt 20 000 kroner gratis… Les mer »