Eiendomsmarkedet: Hvor kommer verdiskapingen i eiendom fra?

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

De som sier at eiendomsmarkedet er drevet av lave renter har bare delvis rett, selskapenes underliggende vekst i areal har for øyeblikket større betydning.

I andre kvartal 2016 har eiendomsselskapene i Norden vist en vekst på hele 13.4 % i underliggende resultat per aksje sammenlignet med tilsvarende kvartal året før. På toppen av dette har selskapene betalt ut i snitt omtrent 3 % utbytte, slik at vekst pluss utbytte (som over tid også vil være avkastningen, alt annet er endring i prising) har vært om lag 16 % siste året.

Men hvor kommer denne verdiskapningen fra?

Vi har gravd oss ned i tallene til alle selskapene for å finne hva som driver denne sterke utviklingen. Og konklusjonen er som følger:

eiendomsmarkedet

Som vi ser har økning i antall kvadratmeter den største effekten på inntjening per aksje, og betyr drøyt halvparten av veksten. Videre har lavere rentekostnader samt økt leie per kvadratmeter også vesentlig effekt, mens kostnader og endring av ledighet i porteføljene relativt marginal betydning. Dog er det også verd å merke seg at alle parameterne har hatt positiv effekt i kvartalet.

Så de som sier at eiendomsmarkedet er drevet av lave renter har bare delvis rett, selskapenes underliggende vekst i areal har for øyeblikket større betydning.

Skrevet av

Thomas Nielsen, Porteføljeforvalter ODIN Eiendom

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer