Dumt å spare i fond?

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

TV2 presentere i Nyhetene mandag at mange nordmenn per i dag har tapt på sin sparing i fond. Vi ønsker å legge til en kommentar til dette. Vi er også enig i det Sissel skriver her på bloggen at det er viktig å sammenligne avkastningen til det aktuelle fondet med avkastningen til det markedet fondet investerer i. Å sammenligne Oslo Børs (en typisk råvarebasert børs) med alle fond fra en forvalter er lite relevant. Etter tusenårsskiftet har Oslo Børs hatt en avkastning som har vært betydelig bedre enn det globale markedet, samtidig kan det være greit å ha i bakhodet at både på 80- og 90-tallet ga det globale aksjemarkedet en avkastning som var bedre enn Oslo Børs.

Når det er sagt er det fortsatt svært mange fond som gjør det dårligere enn det markedet fondet sammenligner seg med. Derfor mener vi at de fleste bør velge passive fond. Disse fondene er billige og gir en avkastning som er lik markedet. For dessverre er det jo faktisk sånn at forvalteren skal ha betalt for å investere pengene dine selv om fondet taper penger. Skal du kjøpe fond mener vi derfor det er viktig å ta hensyn til fondets etiske profil, risiko og kostnader. Passive fond har en risiko lik markedets risiko – aktive fond har ofte høyere risiko enn markedet og er i tillegg dyrere. Det er ikke overraskende at de fleste aktive fond på sikt oppnår dårligere avkastning enn sine markeder. Flere historiske analyser viser at mer halvparten av norske og globale aktive forvaltere oppnår dårligere avkastning enn markedet over tid.

For øvrig kan vi med glede konstantere at KLP-fondenes aktivt forvaltede Norge fond har gjort det 45,3 prosent bedre enn Oslo Børs siden oppstart i mars 1999. KLP-fondenes passivt forvaltede Norge fond har gitt (og gir) en avkastning lik avkastningen til Oslo Børs i den samme perioden.

Hilsen Even Skirstad, ansvarlig for personkunder i KLP Fondsforvaltning

KLP
KLPPartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer