Dow 23.000, vil festen aldri ta slutt?

Vi har ikke gjort noen endringer i porteføljen vår siden forrige blogginnlegg, og velger derfor å ta en nærmere kikk på de rekordhøye nivåene vi ser i dagens marked.

Denne uken brøt «Dow Jones Industrial Average» indeksen i USA nok et historisk nivå, og handler i skrivende stund på over 23.000 poeng. Takket være historisk lav volatilitet og stadig nye all-time highs har et av tidenes lengste bullmarkeder i finansmarkedenes historie fått aksjeinvestering til å framstå som en simpel disiplin for mange. Den amerikanske presidenten er også henrykt over utviklingen, men stadig flere eksperter og anerkjente investorer uttrykker nå bekymring for at den langvarige oppturen vil ta slutt. At oppturen i finansmarkedene har vart lenge er i seg selv ikke et argument for at det snart vil snu, bullmarkeder dør ikke nødvendigvis av alder alene, dog er det flere andre forhold ved markedet i dag som gjør det aktuelt å stille spørsmålet hvorvidt dagens nivåer er bærekraftige.

Mange eksperter peker på den relative prisingen på aksjer når de argumenterer for en potensiell korreksjon, og man kan ikke klandre dem. Nesten alle sektorer både på Oslo børs og de internasjonale børsene er luftig priset etter historiske mål. Det gjenspeiles blant annet ved den nobelsprisvinnende økonomen Robert Shillers «CAPE ratio». Shillers ratio måler prisen på S&P 500 indeksen relativ til de siste ti års inntjening og har nå passert nivået fra i forkant av finanskrisen i 07-08. Ratioen har kun vært på et høyere nivå ved to anledninger; krakket i 1928 og dot-com boblen i 2000, to av tidenes kanskje aller største bobler i aksjemarkedet. Hvor betryggende er det at det kun er ved disse to anledningene man har måttet betale mer for hver krone i inntjening på den amerikanske børsen enn man må på dagens nivå?

Også favorittmålet til vår alles Warren Buffet, «Total market cap over U.S. GDP» («the Buffet yardstick»), viser uvanlig høye nivåer. Markedsverdien til de amerikanske børsnoterte selskapene utgjør nå nesten 140% av årlig GDP i USA, og the Buffet Yardstick overgår i likhet med CAPE ratioen nivåene i forkant av finanskrisen.

The Buffet Yardstick har historisk fungert brukbart til å estimere ti års fremtidig avkastning i aksjemarkedet. Korrelasjonen kan sees i grafen nedenfor, og ratioen estimerer nå en fremtidig årlig avkastning på -2.3% de ti neste årene. Et resultat som ikke imponerer noen, og noe som gir grunn for bekymring.

Nå skal det sies at til tross for at ratioen har en viss verdi når det kommer til estimering av ti års fremtidig avkastning, har den så å si ingen korrelasjon med ett års fremtidig avkastning. Av den grunn er den intet egnet verktøy for timing av oppturer og nedturer for investeringer med kortere tidsperspektiv.

I tillegg til det generelle prisnivået på verdens børser er det i det hele tatt flere andre forhold som også kan rettferdiggjøre et forsiktig og avholdent syn på markedet slik det ser ut i dag; De store sentralbankene skal begynne på avviklingen av de kvantitative lettelsene de satte i gang i kjølvannet av finanskrisen, et pengepolitisk eksperiment ingen vet hvordan vil ende; Prisen på kapital har aldri vært lavere, noe som har ført til at investorer er blitt nødt til å ta på seg mer og mer risiko for å oppnå samme avkastning; Penger strømmer inn i indeksfond og passivt forvaltede alternativer som kjøper aksjer blindt kun fordi de er del av en indeks uten å vurdere prisen de betaler for det underliggende.

Uansett hvor mange faktorer som taler for en korreksjon eller nedtur i markedet har det gjennom historien vist seg fantastisk vanskelig å time nettopp dette, og det vil være naivt å tro at det er noe enklere denne gangen. Å gå short med alle sparepengene sine nå er ingen trygg vei til rikdom. En bedre strategi kan være å bevisstgjøre seg selv på de potensielle farene og svakhetene ved markedet slik det ser ut i dag og kontrollere risikoen i porteføljen deretter. Markedet handles til priser som byr på liten «margin of safety», noe som gjør det desto viktigere å investere med varsomhet.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer