Gå til hovedinnhold

DOLLAREN ER VIKTIG FOR OSLO BØRS – HVORDAN SER DEN UT?

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

DOLLAR  UKE CHART – LANGSIKTIG PERSPEKTIV

Dollaren ser fortsatt bra ut i det langsiktige perspektivet, men har noen kortsiktige utfordringer. Helt til høyre i zoom chartet ser vi at dollaren ikke har klart å følge opp oppgangen mot 104. Den ble avvist i begge måneder den forsøkte å bryte forbi 104-nivået. De to siste månedene har den falt tilbake og det er negativt at den ikke hadde nok styrke til å ta ut 103-104 nivået, og dette betyr at dollaren vil måtte bruke mer tid for å bryte videre.

Faller den tilbake under 97,50 har bruddet opp vært ett falsk signal. I chartet under har jeg merket noen nøkkelvendinger for dollaren og hvilken effekt dette har fått på oljesektoren. Faller dollaren videre tilbake i det korte perspektivet vil dette understøtte min analyse om at oljesektoren skal få en rekyl eller bryte ut av nedtrenden den har vært i siden toppen i desember.

DOLLAR  UKE CHART – MELLOMLANGSIKTIG PERSPEKTIV

Ved å gå ned til uke chart og se på den mellomlangsiktige utviklingen ser vi at den har utviklet en skjev hode-skulder formasjon, en lavere topp er etablert hvilket er negativt. En del teknikere har hatt fokus på denne hode-skulder formasjonen, og jeg er alltid meget skeptisk til formasjoner som ligger opp i dagen og som får bred fokus. De har en tendens til å bli for opplagte. Men siden dollaren i chartet har etablert en lavere topp, brutt under den forrige bunnen kombinert med at BAML-sentimentanalysen betrakter dollaren til å være overvurdert og hedgefondene er crowded-long i dollar futures indikerer denne “cocktailen” at det er mer nedside for dollaren på kort-mellomlang sikt.

Markedet har vært bull på dollaren og jeg er alltid nervøs når hedgefondene har flokket seg i en retning i en aktiva-klasse. Vi har sett hvilken effekt dette nå har fått for oljen, Natural Gas, Kobber og Gull/Sølv.

  • Følger du ikke hvordan hedgefondene ligger i de forskjellige aktiva klasser anbefaler jeg på det sterkeste at du begynner.
  • Tolket på riktig måte gir de meget god informasjon og som også får effekt.
  • Alt må selvsagt times riktig fordi en ubalanse kan vedvare over tid.
  • I januar begynte jeg å virkelig å ane fare i oljen, og det tok nesten 2 måneder før fallet kom, men det da ble fallet på 15 % (hittil).
  • Hedgefondene gjør så mye feil og ikke bare en eller to ganger, men HELE tiden når de flokker seg inn og det skapes ubalanser i en retning.
  • Dollaren kan således være neste ut som får en likvidering!

DOLLAR DAG-CHART – KORTSIKTIG PERSPEKTIV

Vi ser tydelig hode-skulder formasjonen, og den synes godt for tekniske analytikere. Jeg liker ikke slike formasjoner som kan bli for opplagte fordi disse har en tendens til å ikke gå som opplest og vedtatt. Dollaren har nå vært under press, og nærmer seg støtten okmring 25,6/25,50. I første omgang forventer jeg at denne vil holde, og at det vil komme en rekyl opp. Sannsynligheten for at denne vil feile har en høy sannsynlighet.

Jeg fokuserer mer på den lavere toppen som ble etablert ved 26,42 og denne er negativ for den kortsiktige utviklingen. Dollaren er svak teknisk, gitt salgssignal i trenden (følg de vertikale blå linjene for den fungerer godt) og volumet har understøttet salgssignalet. Den nærmer seg imidlertid en kortsiktig oversolgt posisjon og faller den helt ned mot støtten ved 25,50/25,60 forventer jeg en mindre rekyl. Men for øyeblikket så understøtter dollaren min analyse om forestående rekyl i oljeaksjene.

DOLLAR OG EMERGING MARKETS VALUTAER – KORTSIKTIG PERSPEKTIV

Emerging market valutaer understøtter aksjer, og det er høy korrelasjon mellom Emerging markets og valutaene. Dollaren faller og det styrker CEW – WisdomTree Emerging Currency ETF. CEW er nå på sitt høyeste nivå siden midten av 2015.
Det at commercials (smart-money)  i futuresmarkedet er kraftig long bonds, hedgefondene på retrett i US yields indikerer at dollaren skal fortsette videre ned, og dette vil styrke CEW, som igjen vil sørge for kapitalflyt til Emerging markets. Mesteparten av valutaoppgangen har inntruffet i Asia og kinesiske YUAN, men også meksikansk pesos har styrket seg. Ta en titt på korrelasjonen mellom EEM indeksen og EM valutaene!

US YIELDS UNDERSTØTTER DOLLAR SVEKKELSEN

Roger Kristiansen driver nettstedet www.taktiskinside.com, som er en side for chartdrevet Makro- og Sentimentanalyser. Roger Kristiansen har 27 års erfaring fra finansmarkedet som trader, aksjemegler og forvalter.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
25.03.2017 14:33

Hei!
Har du en god metode for å følge med på hvilke aktivaklasser som hedgefondene flokker seg til? Benytter du bare amerikanske nyheter, eller en bestemt indeks?

På forhånd takk for svar og gode analyser!

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
25.03.2017 17:24

Hei…. Den statistikken blir laget av CFTC og en fin side som start kan være http://www.cmegroup.com/tools-information/quikstrike/commitment-of-traders-agricultural.html Her finner du de fleste viktige aktiva klassene og hvor hedgefondene ligger posisjonert. Det viktige er å følge trenden i hva de gjør, en ukes oppdatering isolert sier deg lite, men det er å se trenden over tid og når hedgefondene endrer handlemønsteret sitt, det vil gi deg mye informasjon. Det gjelder å finne der hvor de historisk har en ubalanse mot en retning… det er helt utrolig hvor mye feil flokken gjør, og det hele tiden..virker ikke som det er noen læringskurve… men… Les mer »