DNO opp på flat Oslo Børs

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

26-Sep-2017

  • Hovedindeks ned 0,1% til 777,5 poeng
  • Brent noe ned fra nattens toppnotering
  • Sterk oljesektor
  • DNO opp tross Kurdistan-usikkerhet

OSLO, 26 sep (Reuters) – Etter en sterk og oljesmurt start på uken tar Oslo Børs en liten pust i bakken tirsdag med fallende oljepris etter at nordsjøoljen ble omsatt på det høyeste nivået siden 2015 i løpet av natten.

Hovedindeksen.OSEBX tikker ned 0,1 prosent til 777,3 poeng mens nordsjøoljen til samme tid handles for 58,8 dollar fatet, ned 25 cent fra start og godt under nattens toppnotering på 59,9 dollar fatet, det høyeste siden sommeren 2015.

Oljeprisen skjøt fart før helgen og ifølge DNB Markets kan den ha nå funnet et nytt prisnivå på i overkant av 58 dollar.

“Vi har lenge sagt at vi tror på en høyere oljepris og det er nå i ferd med å materialisere seg”, konstaterer aksjestrateg Kristian Tunaal i en markedsoppdatering tirsdag morgen.

“Vi ser at Oslo Børs begynner å heve seg og det begynner å bli mer fokus på råvarer. Holder oljeprisen seg på dagens nivå vil stadig flere investorer flytte penger inn i oljesegmentet, og kanskje også oljeservice.”, sier Tunaal.

Mange av de oljerelaterte aksjene fortsetter oppgangen på Oslo Børs med StatoilSTL.OL, Aker BPAKERBP.OL og Subsea 7SUBC.OL opp fra 0,5 til 1 prosent.

Aller best går det imidlertid for DNODNO.OL som stiger 5,0 prosent til 11,73 kroner aksjen. Oppturen skjer samtidig med økt politisk uro i iraks Kurdistan, hvor helgens folkeavstemning viste markant flertall for etableringen av en egen stat.

Men hverken Irak eller nabolandet Tyrkia vil akseptere etableringen av en selvstendig kurdisk stat og sistnevnte har truet med å stanse eksporten av olje fra Kurdistan.

– At tyrkerne har makt til å gjøre det er det ingen tvil om og i såfall forsvinner det opp mot 400.000 fat per dag fra markedet, konstaterer analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets.

Han mener dagens oppgang kommer etter at aksjen har vært svak i det siste og at markedet i større grad fokuserer på avtalen DNO nylig gjorde med kurdiske selvstyremyndigheter (KRG) som en del av tilbakebetalingen av utestående midler.

– Den dealen var en så stor “gamechanger” at det veier mye tyngre enn at grensen til Tyrkia blir stengt i en dag eller to, sier Sveen-Nilsen.

Kollega Henrik Prøsch Selnes i Fearnley Securities mener dagens kursoppgang skyldes redusert risiko for tyrkisk militærintervensjon.

– Aksjen falt i går på frykten for at Erdogan og Tyrkia stenger av eksporten av Kurdisk olje og dermed stanser en betydelig inntektskilde for de regionale kurdiske myndighetene (KRG). Dette vil igjen påvirke betalingskraften til KRG overfor DNO og andre internasjonale oljeselskaper i regionen.

– Opptalte stemmer fra uavhengighetsvalget viser en klar seier i favør «Ja til uavhengighet», men det skal presiseres at valgresultatet ikke er bindende, sier Selnes.

– Dagens oppgang i aksjen tyder på at markedet har ristet av seg den verste frykten for militære intervensjoner og heller forventer en fredelig løsning med Tyrkia og Bagdad der oljestrømmen fortsetter uavbrutt. Vi tror likevel at usikkerheten i regionen kommer til å forbli svært høy i dagene som kommer, noe som lett kan bidra til høy volatilitet i aksjen, legger han til.

(Reporting by Joachim Dagenborg)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer