DNO – Den siste brikken i ferd med å falle på plass?

DNO – Den siste brikken i ferd med å falle på plass?

Etter at vi tok DNO inn i åpningsporteføljen har utviklingen frem til nå vært relativt dårlig sammenlignet med hovedindeksen. I forbindelse med det kurdiske valget om selvstendighet mandag forrige uke, mener vi det passer fint å ta en litt grundigere gjennomgang av hvorfor vi velger å ha dette selskapet i porteføljen vår. Først vil vi forklare forretningsmodellen til DNO i Kurdistan, og generelt om den kurdiske situasjonen med geopolitisk risiko i fokus. Videre vil vi komme inn på DNO sine triggere i nærmeste fremtid.

Forretningsmodellen i Kurdistan
Mesteparten av DNO sine inntekter(≈95%) kommer fra Tawke-feltet de eier i Kurdistan. Figuren under illustrerer forretningsmodellen til DNO i Kurdistan.

Figur 1. Forretningsmodellen til DNO i Kurdistan

Kort fortalt er DNO operatør på Tawke-lisensen med en eierandel på 75 %. DNO sin rolle er dermed å pumpe oljen opp fra bakken. Oljen blir så distribuert til verdensmarkedet gjennom en rørledning som går fra Tawke feltet i Kurdistan og videre til havnebyen Cheyan i Tyrkia. Når oljen er solgt får Kurdistan pengene på konto som de viderefører til oljeselskapene i henhold til kontraktene. Denne betalingsløsningen har vært et stort problem for DNO og de andre oljeselskapene i mange år, men etter at Kurdistan tidlig i 2016 startet med regelmessige betalinger er dette problemet hovedsakelig løst.

Figur 2. Oversikt over betaling fra Kurdistan til DNO, sett opp mot oljeprisen

Kurdistans nåværende geopolitiske situasjon
Det er viden kjent at terrororganisasjonen IS har herjet i områder nær Kurdistan de seneste årene. Denne trusselen har derimot falt mye den siste tiden etter at irakiske regjeringsstyrker har tatt tilbake store områder, inkludert millionbyen Mosul. Raqqa, hovedstaden til IS, er snart tatt tilbake av syriske styrker. Man kan stille seg selv følgende spørsmål: «Når ikke engang IS, den største terrororganisasjonen i nyere tid, klarer å påføre Kurdistan mer skade, hva kan fremtidige terroristorganisasjoner klare?» Vi mener dette viser at Kurdistan er et relativt sikkert område å operere i. Isolert sett er dette positivt for DNO, siden man bør prise inn en lavere geopolitisk risiko.

Det kurdiske valget om selvstendighet hvor nesten 93 % stemte for et selvstendig Kurdistan har på den andre siden økt den nåværende geopolitiske risikoen. Dette har skjedd etter at Irak, Iran og Tyrkia advarte Kurdistan om å holde valget, og innførte sanksjoner mot Kurdistan etter at valget ble gjennomført. DNO kursen har falt i kjølevannet av disse nyhetene. Grunnen til at disse landene ikke liker selvstendigheten til Kurdistan er fordi de selv har store kurdiske minoriteter som de frykter vil kunne gjøre det samme som kurderne i Irak nå har gjort.

DNO sin produksjon går som vanlig, og er ikke påvirket av noen av sanksjonene. «Worst case scenario» er at Tyrkia stenger rørledningen som Kurdistan eksporterer oljen gjennom, eller at Irak angriper Kurdistan. Vi mener det er veldig liten sannsynlighet at dette vil skje basert på følgende argument:

  1. Tyrkia tjener gode penger på den kurdiske rørledningen, siden de får 3,5$ per fat som passerer rørledningen. Med en kurdisk eksport på 600,000 fat/dag impliserer dette et månedlig beløp på 63 millioner $ som vi mener Tyrkia ikke er villig til å ofre.
  2. Rosneft som er eid 50 % av Russland har nylig investert kraftig i den kurdiske regionen. Russland ser ut til å øke sin innflytelse ovenfor Tyrkia, og vi mener dette kan underbygges ved at de vil holde oljestrømmen i gang, siden Rosneft er tjent med det.
  3. IS klarte i 2014 å ta over Mosul med 1,500 mann mot 60,000 Irakiske regjeringsstyrker og politi (de irakiske styrkene flyktet!). Dette symboliserer på mange måter lojaliteten og svakheten til den irakiske hær. Kurdistan har på sin side deres velkjente Peshmerga-styrker, som etter det kurdiske valget hvert fall ikke har mindre å kjempe for.

Vi innrømmer selvfølgelig at det er vanskelig/umulig å spå hva som vil skje fremover, men mener dette kun symboliserer en midlertidig økt geopolitisk risiko som vil reduseres gjennom fredelige forhandlinger mellom landene som er involvert. Hvis/når Kurdistan en gang i fremtiden blir erklært som et eget land vil på mange måter den siste brikken i DNO caset falle på plass. Da bør den geopolitiske risikoen prises betydelig lavere enn i dag, og med en P/E på rundt 4 er det betydelig oppside i denne aksjen.

Triggere i nærmeste fremtid
Det kommer veldig snart boreresultater fra Peshkabir-brønnen på Tawke lisensen. DNO fikk økt eierandelen på Tawke fra 55 % til 75 % etter at KRG gjorde opp for gjelden, så disse boreresultatene er viktigere enn noen gang. Om det skulle vise seg at Peshkabir-feltet nærmer seg Tawke-feltet i størrelse er det meget positivt og vil løfte DNO-kursen.

DNO har brukt mye av den siste tiden på oppkjøp både i Nordsjøen og i Kurdistan med oppkjøp av Origo Exploration og halve ExxonMobils andel på Baeshiqa lisensen. Vi mener det er stor sannsynlighet for at DNO vil fortsette oppkjøpene i tiden fremover.

Vi mener også at DNO er et svært attraktiv oppkjøpscase, knyttet til eierandelen i Tawke lisensen. Store oljeselskaper som eksempelvis Rosneft og Sinopec vil være interessert i å øke reservene og redusere løftekostnadene sine. Om den midlertidige geopolitiske risikoen roer seg, og Kurdistan kommer nærmere selvstendighet vil det øke sannsynlighetene for et bud i det korte bildet.

Kilder:

http://mnr.krg.org/index.php/en/press-releases/596-krg-and-rosneft-deal-on-construction-of-natural-gas-pipeline,-exports-expected-in-2020

https://en.wikipedia.org/wiki/Fall_of_Mosul

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer