Dette er reglene for Aksjesparekonto

Det er en del regler som følger med den nye Aksjesparekontoen som er bra å ha oversikt over. Her har vi ramset opp de viktigste.

Skatt på Aksjesparekonto

Du betaler skatt av gevinst først når du tar gevinsten ut av kontoen. Innskuddet ditt kan du ta ut uten å betale skatt og det fungerer faktisk slik at du kan ta ut hele innskuddet først før du tar ut avkastningen din.

Når det gjelder fradrag for eventuelle tap, så må du avslutte Aksjesparekontoen for å få fradragsført tapet i Skattemeldingen.

Skattesatsen for Aksjesparekonto følger satsen som settes for beskatning av verdipapir i statsbudsjettet hvert år. I 2017 er skattesatsen 29,76 % på gevinst og utbytte.
Dette gjelder både norske og utenlandske aksjer og fond på kontoen din.

Er du i formuesposisjon vil kontoen tas med i beregningen av formueskatt.

Utbytte på Aksjesparekonto

Du skatter løpende på utbytte og dette gjelder selv om du ikke tar utbyttet ut av kontoen. Hos Nordnet mottar du utbytte direkte på Aksjesparekontoen.

Skjermingsfradrag på Aksjesparekonto

Skjermingsfradraget beregnes av innskuddet på kontoen din. Skjermingsgrunnlaget settes til det laveste innskuddet (verdien) i løpet av året. Det legges også til eventuell ubenyttet skjerming som du har fra tidligere år. Skjermingen kan trekkes fra både ved beskatning av utbytte og ved beskatning av uttak fra kontoen.
Skjermingsgrunnlaget beregnes altså ikke opp mot spesifikke aksjer slik man er vant med, men hele egenkapitalen på kontoen samlet.

Renter på Aksjesparekonto

Du får ikke renter på kontanter du har stående på en Aksjesparekonto. Derfor kan det være lurt å ha pengene investert så lenge du har kapital på Aksjesparekontoen din.

Belåning på Aksjesparekonto

I forskriften er det ikke lagt opp til at det skal være mulig å ha belåning på Aksjesparekonto, men Nordnet jobber med å få på plass en god løsning for å kunne tilby belåning på Aksjesparekonto også.

Les mer om regler for aksjesparekonto

Les mer om aksjesaprekonto:

  1. Dette kan du handle på Aksjesparekonto
  2. Slik flytter du aksjer og fond til Aksjesparekonto
  3. Dette er forskjellen på aksjesparekonto og Investeringskonto Zero (fondskonto)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer