Det viktigste er ikke å vinne, men å delta!

Økonomisk teori forutsetter rasjonelle valg, styrt av egeninteresse og at man til enhver tid søker å maksimere egen profitt. Dette er teorien. I det virkelige liv blir vi styrt av følelser, og er ofte langt fra så kyniske og rasjonelle når vi gjør våre investeringsvalg. Er du klar over de følelsesmessige utfordringene og våre menneskelige medfødte egenskaper så vil du med all sannsynlighet bli en bedre investor.

Gå mot strømmen. For å tjene penger i aksjemarkedet kan du enten velge de riktige aksjene (de som gjør det bedre enn resten) eller så kan du time markedet (ved å kjøpe billig og selge dyrt). Det høres enkelt ut, men på reisens gang blir du påvirket av det andre gjør, media og psykologien i markedet. Du blir redd for å gjøre feil, og det føles tryggere å gjøre slik alle andre gjør. Dette ser vi spesielt når aksjemarkedet er nær en topp eller en bunn. I nærheten av toppen skal alle, inkludert svigermor og naboen kjøpe aksjer, mens i nærheten av bunnen så skriker blodrøde avissider om børskrakk, kursras og høyrentekontoens fortreffelighet. En kjent investor oppsummerte det ironisk og presist med sitatet “Aksjer er den eneste varen færre vil ha når den er billig og flest vil ha når den er dyr”. Det krever sin ryggrad og fortsette aksjesparingen og gå mot massene og psykologien i markedet når børsen faller. Klarer du derimot å kjøpe når det er billig og selge når det er dyrt blir du en børsvinner. Også når vi skal velge aksjer tenderer vi å gå i flokk. Liksom barn krangler om de samme lekene er også private investorer tiltrukket av de samme aksjene. Det er større sannsynlighet for at vi kjøper de 10 prosent aksjene som nevnes hyppig i media og glemmer eller ignorerer de siste 90 prosentene. Å kjøpe en aksje som er populær er dessverre det samme som å kjøpe en dyr aksje. Skal man da kjøpe de upopulære taperne på børsen? Nei, og det bringer meg inn på neste punkt.

Selg taperne og ta vare på vinnerne. En enkel oppskrift på en vinnerportefølje er å disiplinert selge taperne i porteføljen og ta vare på vinnerne. Dessverre er vi skrudd sammen på en slik måte at smerten vi opplever ved å “ta et tap” i aksjemarkedet er større en gleden vi føler når vi “tar en gevinst”. Mange tenderer derfor til å ta vare på taperne i porteføljen og selge vinnerne. Altså det motsatte av det man burde. Ofte blir man forelsket i en aksje og da er det lett å gjøre irrasjonelle feil. Feil er noe jeg kan garantere du vil gjøre, og det finnes alltid en beslutning å angre på i aksjemarkedet. Enten har man kjøpt for lite, for mye, for sent eller solgt for tidlig. Et børsordtak sier at markedet tar aldri feil. Ikke vær for sta, men innrøm heller din feil og mangler og forøk å lær av disse. De beste investorene er de som lærer av sine feil, de som har en plan for hvordan de skal plassere pengene sine, og som ikke blir for grådige og skal tjene penger på hver eneste lille svingning på børsen.

Ha en plan, følg den og ikke vær grådig. Som mennesker er vi (heldigvis) i bunn og grunn optimistiske, og vi tenderer ofte til å se på oss selv som over gjennomsnittet. Overdreven selvtillit ser vi oftere blant mannlige investorer. Mangel på en plan og overdreven selvtillit leder ofte til hyppige handler og et kortere fokus. Jo kortere tidshorisont du har, jo vanskeligere er det i utgangspunktet å tjene penger i aksjemarkedet. Å time markedet krever en unik innsikt, kunnskap og disiplin. Enkelte lykkes, men de fleste taper penger i lengden. Aksjemarkedet er en motor for vekst og verdiskapning, og veien til målet kan gjerne være humpete, men tåler du dette kan du få godt betalt ved å faktisk ikke gjøre noen ting. Klisjeen “Det viktigste er ikke å vinne, men å delta” kommer ikke bare til sin rett, det er også et godt råd til veldig mange!

Mvh/Anders

Anders Skar
Anders Skar
Norgesjef Nordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer