Det norske markedet er lite – forsyn deg av resten

Norsk økonomi er rik og solid, men i den større sammenhengen er vi kun en dråpe i havet. For å sette det i perspektiv utgjør Norges befolkning kun en feilmargin i et demokratisk valg i en hvilken som helst mellomstor indisk by. Oslo Børs utgjør kun 0,3% av verdens finanskapital. Det norske markedet er lite, forsyn deg av resten og utvid mulighetene!

Ved å investere og spare i andre markeder globalt vil du få tilgang til nye og spennende sektorer, vekstmuligheter og eksponering mot fremvoksende økonomier. I tillegg får du en mer diversifisert portefølje mot hele verdensøkonomien.

Diversifisering

Det viktigste man gjør når man sparer og investerer er nemlig diversifisering, som betyr å spre risiko. Diversifisering er ofte kalt «den eneste gratis lunchen» i finansverdenen, fordi man får den samme forventede avkastningen på investeringene til en lavere risiko. Man kan diversifisere porteføljen gjennom å eie ulike selskaper og sektorer, i ulike deler av verden. Ved å utvide investeringsmulighetene til andre markeder kan man derfor senke risikoen i porteføljen. Et eksempel er at man ikke blir like avhengig av oljeprisen, sammenlignet med det å kun eie norske aksjer.

Flere sektorer

Oslo Børs er en oljeavhengig markedsplass, men den tilbyr også andre spennende sektorer. Det er ikke noe galt med Oslo Børs, men ved å kun eie denne sier du i prinsippet nei til 99,7 % av de andre mulighetene du har globalt. Du sier nei til spennende sektorer som for eksempel IT og teknologi. De største og mest profitable selskapene i verden er IT-selskaper. Eksempler er de såkalte FANG-aksjene (Facebook, Amazon, Netflix og Google). De fire respektive aksjene viser dybden og bredden i den amerikanske teknologisektoren. Den ene revolusjonerer kommunikasjon og reklame, den andre varemarkedet, den tredje underholdning, og den fjerde forandrer internett og produkter ved hjelp av kunstig intelligens og algoritmer.

Vekstmuligheter

De vestlige økonomiene har i etterkrigstiden opplevd stor vekst. Nå er det de fremvoksende økonomiene sin tur. Det økonomiske tyngdepunktet flytter seg fra den vestlige og til den fremvoksende delen av verden. Store deler av Asia med Kina og India i spissen vil oppleve stor vekst i både velstand og økonomi i tiden fremover. Markedene blir større, noe som gir store muligheter for investorer verden rundt. Ved å spare i aksjer og fond i denne regionen kan du ta del i både vekst og verdiskapningen i tiden fremover.

Som vi ser ovenfor er det en rekke gode argumenter for å flytte deler av sparingen til de globale markedene. Du får større muligheter med tanke på sektorer og fremvoksende økonomier, samt en forventet lavere risiko som følge av bredere diversifisering.  Ny teknologi og en mer globalisert verden har medført til at kapital, mennesker, varer og tjenester kan bevege seg friere over landegrensene. Det samme gjelder finanskapital og investeringer. Gjennom fond og enkle billige løsninger for aksjehandel har det blitt enkelt for den gjennomsnittlige sparer og investor å ta del i verdens verdiskapning. Lykke til med sparingen og investeringene!

Disclaimer: Jeg jobber i Nordnet Bank AB

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Amin
Amin
09.10.2020 08:47

Hei, hvordan kjøper man utlandske aksjer? Jeg har ofte opplevd at jeg ikke kan finne visse selskaper på Nordnet, finnes det en like trygg platform som Nordnet for utalndske aksjer?