Gå til hovedinnhold

Derfor er Babcock & Wilcox (BWC) den største posisjonen i porteføljen min

Jeg vil i korte trekk gjøre rede for BWC. Selskapet er analysert januarutgaven av Singular Dilligence. Geoff Gannon, som er skribent for nyhetsbrevet, har selv tatt en posisjon. Det kan dere lese om her. Den profilerte verdiinvestoren Tobias Carlisle, som skriver bloggen Greenbackd, har også skrevet om splittelsen her. Et viktig poeng, er at selskapet skal splittes i to deler i løpet av sommeren 2015. Dette vil antakeligvis gjøre det enklere for markedet å verdsette de to selskapene. 

BWC består av fem ulike virksomheter, men hoveddelen av inntjeningen kommer fra to kilder, som er kjernefysiske operasjoner og kraftproduksjon.

Den virksomheten som driver med kjernefysiske operasjoner er i en monopolsituasjon. Slik det er i dag, bidrar denne delen av virksomheten med 52 % av inntektene. Inntjeningen fra den kjernefysiske virksomheten kommer i hovedsak fra å selge kjernefysiske komponenter til US Navys ubåter og hangarskip. US Navy planlegger mange år fremover. Det oppsplittede selskapet vil antakeligvis ha blant de mest forutsigbare inntektene i hele USA og vil være et typisk stabilt og forutsigbart selskap. Singular Diligence vurderer at dette selskapet fortjener en pris tilsvarende 13x EBIT eller en P/E på 20, da selskapets inntekter vil være veldig forutsigbare. Selskapet vil ha mulighet til å legge inflasjon over på kjøper, og man kan forvente en realvekst i inntjening på rundt 3 %. Selskapet har en ekstrem vollgrav og det utskilte selskapet vil antakeligvis være et typisk stabilt selskap som returnerer overskudd til aksjonærene gjennom utbytter og tilbakekjøp av aksjer. Årsaken til selskapets sterke posisjon er at i forhandlinger mellom US Navy og Babcock & Wilcox, så er pris et underordnet tema.  Dette er hovedårsaken til at jeg kjøpte selskapet og virker som et solid selskap. Det fremstår som en attraktiv langsiktig investering.

Den andre delen av selskapet opererer innenfor produksjon og vedlikehold i ktaftproduksjonsmarkedet og er i en oligopolsituasjon. Denne delen av virksomheten bidrar med ca. 34 % av overskuddet til BWC. Dette gjelder i hovedsak kullkraft i USA. Dette er ikke et marked i vekst, da kull gradvis fases ut som energikilde i USA. Dette vil imidlertid foregå gradvis og selskapet vil ha mulighet til å avsette denne reduksjonen med økning av aktivitet i land som Kina, Vietnam og India. Selskapet vil antakeligvis klare en egenkapitalavkastning på 20 % i de fleste år. Lignende selskaper som kraftproduksjonsvirksomheten handles til 10 ganger EBIT. Dette er en mer syklisk bransje, men også denne delen av virksomheten fremstår som solid.

Selskapet splittes i to senere i år. Babcocks normale inntjening før skatt og avgifter er $410 millioner dollar. Jeg kjøpte selskapet til aksjekurs på ca $27. Dette tilsvarer en enterprise value på $3,34 milliarder dollar. Jeg fikk dermed aksjer til omkring 8 ganger EBIT. Med en gang selskapet splittes i to burde verdsettelsen for de to ulike virksomhetene tilsvare 8 til 10 ganger EBIT for kraftproduksjonen og 13 ganger EBIT for kjernefysiske operasjoner. Splittelsen av selskapet burde derfor fungere som en klar trigger for selskapet. Det burde gjøre det enklere for markedet å forstå de ulike selskapssegmentene.

Investorer som ønsker å investere i BWC burde kjøpe selskapet nå og holde begge selskapene etter delingen av selskapet. Kjernekraftproduksjonen har en mer sikker fremtid, men kraftproduksjonen kan være det mest undervurderte selskapet. Førstnevnte vil være et fantastisk selskap, sistnevnte vil være et godt selskap. Jeg har kjøpt aksjer i selskapet til $27,17 per aksje og gjort det til den største posisjonen i porteføljen min. Singular Diligence verdsetter BWC til $37,15 per aksje.  Jeg akter å holde begge selskapene som langsiktige investeringer og ser for meg å holde selskapet i hvert fall 5 år. Det er den sikreste måten å slå markedet, med time arbitrage. Det er planen min, da jeg synes selskapet virker bunnsolid. Samtidig ser jeg at utskillelsen av selskapet til to ulike deler kan fungere som en trigger og derfor fungere som en trade for kortsiktig orienterte spekulanter. Jeg kommer imidlertid ikke til å ta en slik tilnærming.

Ønsker du å se min portefølje og mine kjøp og salg, kan du følge meg på Shareville: Robin_Øvrebø

 

Disclosure: Jeg eier selv aksjer i Babcock & Wilcox

Robin Øvrebø
Langsiktig, verdiorientert investor

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
8 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
22.04.2015 13:38

Hei Robin. Den splittelsen som du nevner er det på en måte det samme som en spinnoff? Jeg har lest at spinoffselskaper kan være gode investeringer fordi mange investorer som blir tildelt aksjer i det nye selskapet selger disse med en gang fordi de ikke har interesse eller har lyst til å analysere spinoff selskapet. Dette skaper er salgspress og mange spinoff aksjer selges mye lavere enn sin verdi i tiden rett etter en spinoff. Dette kan være en kjøpsmulighet. Tror du at det samme kan skje med Babcock & Wilcock? Eller er den splittelsen en annen prosess? Og så… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
22.04.2015 23:24

Hei Trond. Takk for innspillene. Du har et godt poeng, spinoffer kan ofte gi gode muligheter. I dette tilfellet er det en helt bevisst strategi for å synliggjøre kapital. Kommer spinoffen til å skape salgspress eller kommer den til å synliggjøre verdier? Jeg tror det siste virker mest sannsynlig, da Babcock består av fem ulike businessegmenter. Årsaken er at CEOen tenker at selskapet er underpriset sammenlignet med underliggende selskapsverdi. Da han tiltrådte i 2012 ønsket han å øke verdien per aksje og fokusere på aksjonærverdier. Man vet jo aldri, men jeg tror spinoffen vil synliggjøre verdier, fordi selskapet blir lettere… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
24.04.2015 12:04

Hei Robin. Jeg har bare lest at det er typisk at en spinoffs faller ganske mye i verdi de første dagene/ukene etter at aksjonærene har fått tildelt aksjene. Årsaken skal visstnok være at mange aksjonærer kanskje ikke er så opplyst eller interessert i de nye aksjene de har fått tildelt. Jeg har lest dette i Fwall street og Greenblatts bok “you can be a Stock market genius”. Det kan være at aksjonærene i BWC ikke vill dumpe de nye aksjene. Sannsynligvis ikke vil jeg tro. Jeg vil tror salg av spinoffs skjer oftere hvis moderselskapet er stort og spinoffen er… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
25.04.2015 15:32

Trond. Du kan ha rett at selskapene vil falle rett etter spinoffen. Jeg tør imidlertid ikke ta sjansen på det. Uansett, så er jeg ikke så opptatt av det, for jeg planlegger å holde selskapene en stund. I like selskaper vil tiden bare være en venn og forsterke effekten av rentes rente. Men jeg tror spinoffen kan fungere som en klar trigger for selskapene. Ja, du er inne på et sentralt aspekt. Det er ingen konkurrenter, på grunn den sterke reguleringen av slike komponenter og på grunn av kompetansenivået som kreves. Amerikanske myndigheter ville heller ikke ønsket at selskaper utenfor… Les mer »

Gjest
Gjest
21.04.2015 13:59

Godt svar Robin. Det er på sin plass å mine om at en rekke suksessrike verdiorienterte investorer benytter seg av samme metode, Mohnish Pabrai er helt åpen om at han kloner andre kjente investorer sine metoder og ideer. Hvis man skulle gjort alt selv hadde man ikke fått gjort mye. Forøvrig imponert over arbeidet du legger ned her, enkelte av postene er så lange at de må leses i to deler. Og det er herlig å se alt det jeg har lest av Munger, Greenblatt, Carlisle etc. formulert på norsk.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
22.04.2015 22:27

Takk for tilbakemeldingen, Pabrai. Setter pris på at det. Det blir veldig tidkrevende om man skal basere all sin investeringsvirksomhet på eget analysearbeid. Som du sier, så vil det føre til at man ikke får gjort mye. Ved å stå på skuldrene til andre, gode investorer, så tror jeg det blir enklere å finne sin egen strategi. Slik er det jo innenfor alle fagområder. Man baserer seg på det gode arbeidet til andre. Dette gjør at man finner flere ideer og det er viktig. Man velger jo ikke alle ideene man kommer over. Veldig mange av de gode investorene deler… Les mer »

Gjest
Gjest
20.04.2015 09:06

Blir flau på dine veigne. Alle investeringene dine gjøres på bakgrunn av hva Singular mener. Avkastningen din er heller ikke imponerede. Våkn opp! Unsubscribe på Singular og begynn å gjør dine egne vurdering. Warren Buffett du liksom…

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.04.2015 22:17

Takk for engasjementet på mine vegne. Jeg er imidlertid komfortabel med at 75 % av selskapene i porteføljen min er hentet fra Singular Diligence. Skriver også egne analyser. Har skrevet om Gjensidige, Medistim og Kopparbergs. De er publisert, men benytter meg av andre kanaler bortsett fra Nordnetbloggen. Nyhetsbrevene til Singular Diligence er svært lærerike. Det er solid selskapsanalyse og jeg vet ikke om en lignende tjeneste. Det er solid håndverk. Jeg velger ut de selskapene jeg liker best, forstår og har tro på. Det har ført til at jeg har investert i 4/12 selskapene de har analysert. Jeg skriver om… Les mer »