Den viktigste kampen!

Økonomisk vekst er den største garantisten for all annen velferd. Å stimulere næringslivet til å vokse, gir effekter i arbeidsmarkedet, helsesektoren, boligmarkedet og tjenestesektoren. På fredag så vi at arbeidsledigheten i USA falt til 3.7%, der lønnsveksten ligger over 3% for første gang siden 1970 tallet. Pengene distribueres til alle når økonomien og selskapene går godt. Dette er harde fakta som vi ser i Norge også. Svak lønnsvekst under oljekrisen, høyere lønninger når økonomien kom tilbake.

Majoriteten av politikere i verden forstår hvor viktig dette er, og du skal langt ut på venstresiden før man argumenterer med veksthemmende tiltak. Helt inntil en grønn joker kom på banen. Mange som er opptatt av klimaspørsmålet, ser økonomisk vekst som flere folk på jorden og en forbruksakse de ønsker å begrense.

Det kommer en kataklysmisk kamp mellom de som har lommen full av økonomiske realiteter og de som trekker opp en forskningsrapport over temperaturøkninger. Vinneren står på sidelinjen og har ingeniørutdannelse. Løsningen må ligge i teknologi som snart er investerbar.

To populære unicorns i USA heter Lime og Bird. De leverer el-scootere som bytransport. Du går inn på en app, finner en el-sparkesykkel og kjører den til du setter den et vilkårlig sted. Om natten kommer det en student og henter batteriet, lader det og tjener $20. El-scooterne kan stå hvor som helst. Det samme konseptet er på vei til Stockholm nå. Innsatsfaktoren er ikke scooterne, de satte ut flere tusen scootere over natten, det er dataen de får fra plattformen sin. Det gjør at tjenesten kan bli bedre og mer effektiv. Dette er teknologiselskaper som er skalerbare.

Norske Urban Infrastructure Partners leverer bysykler til Oslo, Trondheim, Edinburgh, men viktigst av alt er at de eier softwaren og dataen på sin egen plattform. Kunnskapen gjør at de kan by på bysykkelprosjekter i alle byer i verden. Kapital til å kjøpe sykler er en råvare, en ting du trenger når du trenger det, ikke noe du kjøper inn og har på lager. De har nettopp hentet 120 millioner til salgsaktivitet, slik at de kan ekspandere og kommer sikkert til å notere seg på et tidspunkt.

Verden kommer til å forbruke mer strøm. Den må komme fra et sted, og norske Otovo Solar har nettopp hentet 100 millioner kroner for å ta flere markeder i Europa med sitt selvutviklede solpanel system. Det er ikke selve solpanelene som er det “secret sauce”, men hvordan de kartlegger boligene og gir presise tilbud / kalkyler til kunden som skal forplikte seg til installasjonskostnader / leie. Lurt, ettersom vi alle vet hva som har skjedd med solpanelprisene. Jeg håper de vil notere seg på et tidspunkt.

Personlig er jeg overbevist om at robot teknologi i fabrikker er gjedda i sivet. Når det blir like billig å produsere klær, teknologi og “ting” i lokalmarkedet som i billige land, vil det snu opp ned på verdenshandelen som har vært bærebjelken i verdenshistorien. Ikke bare bør du være short alt av containerskip og fraktterminaler, men det kommer til å oppstå nye vinnere da risikoen knyttet til tid, produksjon og kvalitet forsvinner. Hvorfor skal man frakte en t-skjorte fra Bangladesh til Oslo for å selge den for 79.90 på HM Karl Johan? Høres jo faktisk helt idiotisk ut, men slik handel har vært svært viktig for å holde inflasjonen nede i Norge og sysselsettingen oppe i Bangladesh. Snart må vi tenke nytt.

Merk at jeg ikke trekker frem selvkjørende biler enda. Jeg gleder meg fryktelig til å bruke tiden i bilen på noe annet enn å forsere en rundkjøring eller stirre på et rødt lys, men i begynnelsen kan dette bli et shit-show. Så fort de selvkjørende bilene blir en realitet kommer i hvert fall 5 store konsern til å lansere kjøretjenester, deletilbud, varetransport m.m.Det kommer til å bli mange flere biler på veien over natten, og med dagens veikapasitet i Norge tror jeg dette blir ubehagelig inntil folk velger bort dieselpurka for godt.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer