Den søreuropeiske stafetten

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

I mai eskalerte uroen knyttet til situasjonen i de søreuropeiske landene. De negative effektene på børsene lot ikke vente på seg.

Den globale indeksen MSCI World falt tilbake ni prosent i mai, og Asia eksklusiv Japan var månedens svakeste region. USA klarte seg med noe bedre, men S&P 500 indeksen måtte likevel tåle en tilbakegang på 6,5 prosent. I Norden klarte børsen i København seg best med et fall på seks prosent, mens Stockholm endte ned åtte prosent og Oslo ned ti prosent (alle målt i lokal valuta).

En klassisk stafett
Som i en klassisk stafett konkurrerte landene sør for Alpene om å være i tet med å levere de mest urovekkende nyhetene. Ledelsen skiftet gjentatte ganger mellom Spania og Hellas. I det greske valget onsdag 6. mai tok missnøyepartiet Syriza et byks oppover og sanket 17 prosent av stemmene. Syriza er motstandere av innstramningspakken som er pålagt Hellas av EU og IMF, og de ønsker å reforhandle vilkårene. Frykten for at Hellas til slutt kommer til å forlate eurosamarbeidet, omtalt som en “Grexit”, økte kraftig i markedene gjennom måneden. Samtidig fortsatte regjeringssjefer i Europa å understreke viktigheten av at Hellas forblir en del av samarbeidet.

Spanske banker i problemer
I tillegg til den greske tragedien bidro Spania med sin andel av dårlige nyheter. I midten av måneden opplevde Spanias tredje største bank, Bankia, en akutt likviditetskrise. Den spanske staten svarte med å tilføre banken midler ved to tilfeller, med det resultat at staten nå eier 90 prosent av Bankia. I forkant av finanskrisen opplevde Spania en byggeboom som langt overskred den reelle etterspørselen. Resultatet har blitt sterkt fallende boligpriser. De spanske bankene har så langt ikke vært i nærheten av å nedjustere dette tilstrekkelig i sine resultater, og aksjemarkedet ser nå at dette er en uholdbar situasjon. Espen K. Furnes, forvalter av Delphi Europa, kommenterte rundt situasjonen for de spanske bankene i Dagens Næringsliv torsdag 24. mai. Hans konklusjon var at Spania burde ta lærdom av hvordan de norske og svenske bankene kom ut av krisen på 90-tallet, da en rekke banker gikk konkurs eller ble nasjonalisert.

Blandet fra de største
Fra de to største økonomiene, USA og Kina, kom det også noe svakere makrosignaler gjennom mai. I USA holder arbeidsledigheten seg på et nivå rundt åtte prosent, mens ordreinngangen på investeringsvarer sank noe i mai. I Kina har veksten bremset noe opp det siste halvåret, og markedet har ventet utålmodig på flere stimulanser fra den kinesiske regjeringen. Frem til mai glimret stimulansen med sitt fravær. I løpet av mai ble det imidlertid noe mer fart på sakene, da man i tillegg til å senke kapitalkravene til bankene også annonserte infrastrukturstimulanser rettet mot bygging av jernbane, bilveier og flyplasser.

Veien videre …
Vi er inne i en utfordrende periode i aksjemarkedene, hvor uroen knyttet til de søreuropeiske landene tynger markedene i størst grad. Veien ut av de europeiske problemene synes å være kronglete. Samtidig er det i nettopp slike perioder, hvor prisingen også synes attraktiv, at litt bedre nyheter eller kanskje kun ved at den dårlige nyhetsstrømmen stopper noe opp, at markedene gjerne gjør et byks opp. Vi går en spennende sommer i møte, men har samtidig tro på at børsene vil stå på et høyere nivå når 2012 skal gjøres opp enn de gjør i dag.

“Business is a combination of war and sports”
-André Maurios, Fransk författare

Delphi Fondene
Delphi FondenePartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer