Gå til hovedinnhold

De mest populære fondene på egen pensjonskonto

Siden startskuddet i februar har over 10 000 kunder valgt å opprette egen pensjonskonto i Nordnet. Omlag halvparten av disse har valgt fond selv, og flesteparten tror teknologi- og fornybarfond skal sikre dem en god pensjon.

Innføringen av egen pensjonskonto (EPK) gir større valgfrihet for kunder med innskuddspensjon og økt konkurranse for de tradisjonelle livselskapene. Nordnet er en av utfordrerne i markedet, og har omlag 25 prosent markedsandel i ”selvvalgt-markedet”, altså blant de som selv har valgt leverandør for sin innskuddspensjon.

Litt over halvparten velger fond selv

Pensjonskontokundene kan velge om de vil plassere pensjonen i Nordnets alderstilpassede pensjonsprofil eller velge blant over 800 fond selv. Førstnevnte er en pensjonsprofil med 100 prosent aksjefond (indeksfond) frem til kundene fyller 55 år. Deretter trappes aksjeandelen gradvis ned til 75 år, hvor aksjeandelen blir liggende på 20 prosent. Dette er blant markedets mest offensive pensjonsprofiler.

Omlag halvparten av EPK-kundene har valgt fond eller ETFer selv. Hos de tradisjonelle pensjonsforvalterne har kun fem til ti prosent av kundene byttet spareprofil, så Nordnets kunder er som ventet langt mer aktive.

Bakgrunnen for å velge fond selv, er som regel at man har tro at man klarer å oppnå bedre avkastning enn standard pensjonsprofiler. Men hva velger Nordnets pensjonssparere?

Indeksfond, tek-fond og fornybarfond på topp

På topp 10-listen blant EPK-kunder som har valgt fond selv finner vi to globale indeksfond, tre teknologi-bransjefond samt to fornybar energi- bransjefond.

Ikke uventet er det Nordnet Indeksfond Global som ligger helt på topp. Dette er den billigste globale aksjeeksponeringen på Nordnets plattform, med en totalkostnad på inntil 0,3 prosent per år. På de to neste plassene kommer Nordnet Indeksfond Emerging MArkets og Norge, som også et to indeksfond med lave kostnader (inntil 0,3 % per år).

DNB Teknologi er nummer fire på listen. Fondet er blant de mest defensive og verdiorienterte teknologifondene på Nordnets plattform. DNB Teknologi er et av få teknologifond som har levert bedre avkastning enn et globalt indeksfond hittil i år (hhv. 16 prosent og 12 prosent per 23.6.21). Les og hør mer om DNB Teknologi i intervjuet med forvalterne i Pengepodden i mars.   

De to andre teknologifondene på topp 10-listen er vekstorienterte teknologifond fra den amerikanske forvalteren Black Rock (BGF), som har en knallbra langsiktig avkastning på omlag det dobbelte av et globalt indeksfond siste 3 og 5 år, men som begge ligger bak et globalt indeksfond hittil i år (ca + 5 prosent per 23.6.21). Les mer om de ulike teknologifondene i denne analysen av Nordnets nye teknologi-indeksfond mot aktive teknologifond.  

To av fjorårets vinnerfond, Handelsbanken Bærekraftig Energi og Storebrand Fornybar Energi, er også på topp-10-listen. Disse to fondene leverte begge over 100 prosent avkastning i 2020, men har gitt negativ avkastning så langt i år (hhv. 4 og 10 prosent per 23.6.21). Her kan du lese et intervju med Storebrand-forvalter Philip Ripman fra mai, hvor han blant annet uttaler at det ikke er unormalt at det kommer en korreksjon etter den voldsomme oppgangen i fjor – og at utsiktene for fornybarsektoren har gått fra å være bra til nesten enda bedre.

Utvalget blant ETFer ((børsnoterte fond) er enda større enn ordinære verdipapirfond på Nordnets plattform. Det er imidlertid ingen ETFer på topp-10 listen for EPK-kunder. Et stykke ned på listen finner man Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF, som investerer i selskaper som jobber med blokkjedeteknologi, og VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF, som investerer i gaming-selskaper. Dette er eksempler på ETFer mot subkategorier av teknologisektoren, som mange mener vil ha stor vekst fremover, mens om også svinger mer enn brede globale fond.

Husk: Jo spissere investeringsunivers, jo større svingninger (risiko) må kundene tåle. Misliker du høy risiko og store svigninger i pensjonssparingen din, skal du være forsiktig å investere mye i spisse bransjefond og spisse ETFer. Da er det bedre å holde seg til enten Nordnet Alderstilpasset Pensjon eller kjøpe et kombinasjonsfond med både aksjer og renter – sistnevnte vil redusere svingningene i porteføljen, men vil også gi lavere forventet langsiktig avkastning.

Du kan fremdeles flytte pensjonen din

Det er fremdeles mulig å flytte innskuddspensjonen din til Nordnet eller en annen leverandør. Vi mottar daglig nye pensjonskonto-avtaler.

Flytter du pensjonskontoen din nå vil flyttingen av din aktive innskuddspensjonsavtale ta inntil 30 dager. Eventuelle ”gamle” pensjonskapitalbevis (som er opprettet før 1. februar) vil også bli flyttet innen 30 dager, selv om de ikke er slått sammen med pensjonskontoen din ennå. Nye pensjonskapitalbevis opprettet etter 1. februar vil ha en tremåneders reservasjonsperiode før de evt flyttes til der du har din pensjonskonto. Du kan opprette egen pensjonskonto i Nordnet her.

Har du et pensjonskapitalbevis, men jobber ikke i privat sektor? Pass på kostnadene!

Flere hundre tusen personer med pensjonskapitalbevis får ikke glede av lavere kostnader, siden de ikke vil få egen pensjonskonto. Dette gjelder offentlig ansatte, hjemmeværende, arbeidsledige, studenter og nordmenn som bor i utlandet – som har jobbet i en privat bedrift tidligere – og dermed har ett eller flere pensjonskapitalbevis. De vil fremdeles måtte betale høye kostnader for sine pensjonskapitalbevis. Les mer om hva denne gruppen bør gjøre i dette innlegget.

DE 10 MEST POPULÆRE FONDENE BLANT EPK-KUNDER:
NORDNET INDEKSFOND GLOBAL
NORDNET INDEKSFOND EMERGING MARKETS
NORDNET INDEKSFOND NORGE
DNB TEKNOLOGI
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS V
BGF NEXT GENERATION TECHNOLOGY
HANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG ENERGI
STOREBRAND FORNYBAR ENERGI
BGF WORLD TECHNOLOGY
ÖHMAN GLOBAL GROWTH

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
7 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
05.07.2021 12:14

kan man ha spareavtale på etf ?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.07.2021 21:22

Ja, du kan opprette kurtasjefri månedlig spareavtale i ca 100 ulike ETFer. Valutavekslingsgebyr og kurtasje ved salg tilkommer. LEs mer her: https://www.nordnet.no/no/tjenester/manedssparing
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
02.07.2021 13:31

Har dere laget en liste over hvilke ETF’er som man kan kjøpe i EPK?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
02.07.2021 13:35

Hei Pete. Vi har over 1100 ETFer i ETF-oversikten på Nordnet.no. Alle disse kan kjøpes på Egen pensjonskonto, med unntak av ETFer som klassifiseres som fondstype “øvrig” (som teller 28 stk). Dette er gearede ETFer, som ikke er tillatt. Vennligst si fra om du ikke får kjøpe noen andre enn disse på din EPK-konto. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
24.06.2021 09:33

Hvor er det mulig å finne prospektene til Nordnet-fondene? Finner bare KIID

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
25.06.2021 11:54

Hei. Prospekt til Nordnets ulike indeksfond – og alle andre fond – finnes på Morningstar.no under “dokumenter”. Her er link til prospetet til Nordnet Indeksfond Global:
https://www.morningstar.no/no/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F000015CV5&tab=12

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.06.2021 17:25

Det var vel kronglete plassering, men takk for svar