Gå til hovedinnhold

Dagens innlegg!

Du skal aldri spørre en eiendomsmegler hva han tror om boligprisene, ei heller analytikere som har vært kronisk bullish til oljeprisen i lang tid om dette nå er over. Jeg er ingen analytiker eller oljeekspert, men jeg ønsker å argumentere for et spesifikt syn som mange kanskje vegrer seg for å tro på. Fallet i oljeprisen er ikke finansiellt, eller et resultat av risk-off i globale finansmarkeder, men strukturelle endringer i tilbud og etterspørsel.

Saudi Arabia og OPEC ble ikke enige om kutt på forrige møte, fordi Saudi har en egeninteresse av å holde oljeprisen lav. Grunnen til at de ønsker en lavere oljepris, er av hensynet til verdensøkonomien, men også en uttalt politikk om å skvise Iran/Irak som har en mye høyere break even kostnad på oljenproduksjonen sin. Saudi Arabia har økt sin out-put betraktelig de siste 3 månedene, mot OPEC sin vilje. Hvorfor tror vi OPEC kommer til å bruke sin pricing power så lenge Saudi ikke er enig? Dette kan selvfølgelig forandre seg ved ytterligere fall, men vi har ingen indikasjoner på at Saudi har snudd.

Sjefen for Saudi Aramco sier at tilbudet av olje overstiger etterspørselen med 1.5 millioner fat per dag. Du trenger ikke å høre på meg, men i denne sammenheng kanskje han?

Vi så at den største økningen i oljeproduksjon fra NON-Opec land kom fra USA, og økningen utenfor kartellet var på  700.000 fat i mai. Skiferolje og alternative landbaserte kilder er en stor faktor i denne ekstra tilførselen. Husk at amerikanerne tar dette seriøst, de ønsker å komme seg bort fra midtøstenolje og gjør alt de kan for å stimulere oljeproduksjon internt.

I USA har det versert en debatt i 10 år om at natural gas er en bedre energikilde, på grunn av pris og tilgjengelighet. Jeg vet ikke om grafen under illustrerer dette godt, men selv med min begrensede kunnskap om teknisk analyse klarer jeg å se trenden som forteller at dette skifte muligens har startet…

Hva med kjøperne? Blakke nasjoner bruker mindre energi, men det mest avgjørende er oljelagre i USA. De er på høyeste nivå siden 1990. Hvis butikken og lageret ditt er smekkfullt av varer, byr du aggresivt på nye varer? Eller sier du at du kanskje tar inn nytt, men da til mye lavere pris? Du har nemlig ikke hastverk. Jeg har nesten 8 års erfaring fra shipping, som er et råvaremarkedet, og der finner jeg gode eksempler på hvordan markeder med få aktører, trender i større grad.

Det samme skjer i oljemarkedet. Husk at store deler av verdens produksjon på 30 mill fat skal selges til naturlige kjøpere hver eneste dag. Sitter du som kjøper av olje, enten fra et raffineri eller sluttbrukerledd, så er dette fallet en stor gavepakke. Du kommer til å by lavere hver eneste dag, og for større volume vil du indikere kraftig rabatterte priser, fordi du vet at selgerne er presset. Du har overtaket, og hvis du ikke utnytter det burde du ikke være profesjonell innkjøper.

Statoil selger 2 millioner fat olje daglig, og med fallet det siste døgnet på $4, vil de få $8 mill (48 mill NOK) mindre i dag enn i går for denne produksjonen.

Dette er tragisk for mange parter, verst for de store oljeselskapene med høye kostnader, men det kommer til å slå hardt på alle tilhørende virksomheter. Seismikk, oilservice, rigg, ferske E&P selskaper med lite funding og et bortgjemt oljefelt kan vise seg å være det verste stedet å være i år.

Politisk vil muligens Jens Stoltenberg befinne seg i en situasjon neste år med halverte oljeinntekter og 8 års regjeringslitasje bak seg…

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer