Bygg din egen børsrobot

For 15 år siden var daytrading det nye, i dag er det robothandel. Nå kan du skaffe deg din egen børsrobot.

Robothandel, eller algoritmehandel, er et fenomen vi har sett mer og mer de siste årene. Andelen robothandler på Oslo Børs har gått fra null til nærmere 30 prosent på noen få år. Hittil har robothandel vært noe de store investeringsbankene eller spesialiserte utenlandske fond har vært alene om, noe meglerstatistikken på Oslo Børs tydelig gjenspeiler. I 2011 var den utenlandske investeringsbanken Merrill Lynch størst på Oslo Børs målt i antall transaksjoner med 9,2 prosent markedsandel. Credit Suisse var tredje størst med en markedsandel på 6,4 prosent, og det rendyrkede algofirmaet Citadel ble til slutt ble det niende største meglerhuset på børsen i 2011 med en markedsandel på 3,6 prosent av transaksjonene.

Men barrierene og teknologien blir stadig mer tilgjengelig og nå kan privatpersoner for første gang bygge sine egne børsroboter og koble disse opp mot Nordnets plattform for handel. Nordnet har ingen planer om å la de private investorene stå igjen på perrongen når algofirmaene blir raskere og raskere, og stadig tar en større del av kaka. Derfor lanserer vi Norges første algoritmeprogram hvor privatpersoner kan handle på samme måte som de store fiskene i London. Med Nordnet Autotrader trenger du ikke sitte foran datamaskinen for å handle. I stedet kan du programmere regler, eller algoritmer, som automatisk kjøper og selger aksjer i løpet av handelsdagen. Du velger selv hvor komplisert du ønsker å gjøre dette. I programmet kan du benytte alt fra enkle kvantitative strategier som ”kjøp når prisen er under 20-minutters glidende gjennomsnitt” til å programmere dine egne kompliserte børsroboter som overvåker markedet og handler på definerte hendelser og signaler.

Nordnet har vært skeptiske til den enorme utbredelsen robothandel har fått, og mener fortsatt det finnes grunnen til å være bekymret. Alogritmer har kommet for å bli, men det finnes mange forskjellige algoritmer. Det vi først og fremst har vært skeptisk til er den høyfrekvente handelen med flere tusen ordrer og handler i sekundet. Mye av denne høyfrekvente handelen minner om manipulasjon, og i tillegg har verken børser eller myndigheter kunnskap eller kapasitet til å følge med på utviklingen og overvåke denne handelen. Et annet område vi har vært skeptiske til er den konsekvente fordelen de store og institusjonelle har fått mot små vanlige sparere som deg og meg de siste årene. For eksempel får de store investeringsbankene plassere sine datamaskiner ved siden av eller inne i børsenes handelssystemer, og når aksjemarkedet er tuftet på at alle investorer skal få den samme informasjonen samtidig minner ikke dette veldig mye om fair play.Vi har etterlyst en uavhengig granskning for å utrede fenomenet algoritmehandel og spesielt høyfrekvent handel. Det mener vi fortsatt er på sin plass. Uten en detaljert undersøkelse av området er det vanskelig å si om de superraske robotene har ført til en avansert form for manipulasjon, og om deres aktivitet er skadelig for markedet. Det er viktig at en slik undersøkelse gjennomføres av en helt uavhengig instans, for eksempel Finanstilsynet.

At vi nå tilbyr algoritmehandel for private aksjeinvestorer ser jeg som uproblematisk. Med Nordnet AutoTrader gir vi private investorer muligheten til å automatisere sin egen handelsstrategi – slik at du slipper å sitte foran datamaskinen å overvåke markedet og taste ordrer. Vi gir bare vanlige private investorer noen av de samme mulighetene som profesjonelle investorer.

Mvh/Anders

Les mer om Nordnet Autotrader her

Anders Skar
Anders Skar
Norgesjef Nordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer