BørsXtra mandag: Fredriksen kjøper, lakseskatt foreslås, håp for oljemygg, størst shippingoppside

AVANCE GAS: John Fredriksens privateide selskap Hemen Holding meldte fredag ettermiddag at de hadde kjøpt ytterligere 2,5 millioner aksjer i Avance Gas. Sammen med Frontline og nærstående eier dermed Hemen 14,5% av selskapet mens Stolt-Nielsen og Sungas hver eier 8,5%. Det er første gang siden slutten av 2016 at noen av de tre største har kjøpt aksjer. Aksjene ble kjøpt til NOK 22,7 per aksje mot nåværende NOK 21,8.

50%+ SHIPPINGOPPSIDE: Iht Pareto er oppsiden i Høegh LNG aksjen størst blant shippingaksjene på Oslo Børs med 86%-oppgang til deres kursmål. Avance Gas har en oppside på 64% og Flex LNG 50%.

LAKSESKATT : SV vil innføre produksjonsavgift fra neste sommer, og får støtte fra Ap og Sp. Det sa stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes fra SV på Nettverk fjord- og kystkommuners (NFKK) årssamling i Oslo torsdag, ifølge Intrafish.  Venstre er «lunken» til forslaget mens KrF ønsker «en form for beskatning». Det opprinnelige forslaget  var en såkalt arealavgift som ble pålagt regjeringen å utrede av Stortinget, men som Finansdepartementet avviste på grunnlag av at det strider mot EFTA-avtalen. Målet med forslaget om produksjonsavgift er at regjeringen skal foreslå en avgift i statsbudsjettet 2019, med innføring fra 1. juli 2019, (FA)

AFRICAN PETROLEUM: Iht en artikkel fra business intelligence selskapet Exx Africa frykter nå gambiske myndigheter å komme opp i en langvarig tvistesak med African Petroleum som forhindrer landet fra å inngå avtale med nye oljeselskap om lisensene A1 og A4. Disse ble fratatt African Petroleum som 100% eier etter at myndighetene fastslo at African P ikke hadde fullført sine forpliktelser og lisensperioden derfor ikke ble forlenget. African P har forfulgt vedtaket via tre ulike rettsprosesser. Nå pusher Gambias justisminister på for et forlik med Arican P før en endelig avgjørelse om eierskapet kan fattes. Større oljeselskap som CNOOC, FAR, Total og BP ryktes være interessert i blokkene. African Petroleum har også tvistesak pågående for to fratatte leteblokker på den senegalesiske sokkelen hvorav Total allerede er tildelt og har gjort seismiske undersøkelser på den ene.  Selskapet har p.t. en markedsverdi på USD 17 millioner på Oslo Børs etter et fall på nesten 90% siste 12 mnd. (Exx Africa)

DOVRE-PORTEFØLJEN: Stig Myrseth tar inn American Shipping Company i sin Dovre-portefølje denne uken. Ut går Frontline.

HYDRO: Forrige uke håpet han å inngå en avtale med Hydro. Nå ser ikke statsadvokat Ubiratan Cazetta hvordan Hydro skal klare å få Alunorte-anlegget på rett kjøl igjen. – Vi ser ingen åpenhet eller vilje til å innrømme de problemene selskapet har på anlegget, sier han og legger til at  påtalemyndigheten har bedt miljømyndighetene unngå hurtigbehandling av en ny søknad om lisens slik at anlegget kan komme opp i normal produksjon. Alunorte-anlegget produserte i fjor 6,4 millioner tonn alumina til en markedsverdi på 18,5 milliarder kroner. Hydro eier mer enn 90 prosent av anlegget. (DN)

UKEPORTEFØLJER: SP1M tar inn GOGL og ORK, ut med DNO, SASNOK og WWL. Arctic Fund Management tar inn Idex og BW Offshore.

SUPPLY: Det kan fortsatt gå et par år før offshore-rederne tjener tilstrekkelig med penger, mener Tor A. Widing i Fearnley Offshore Supply. Han tror det kommer en ny runde med restruktureringer. – Ratene er høye den ene dagen og lave neste dag. Det gir ikke noe godt gjennomsnitt. Widing mener at trenden i markedet går i riktig retning, men tror likevel det tar lang tid før ratene er på et nivå hvor rederne får dekket renter og avdrag og kan skrive ned skipene på en fornuftig måte. – Det skjer ikke i år, og kanskje ikke til neste år heller, sier han. (FA)

INNSIDEPORTEFØLJEN: Finansavisen tar inn Frontline i sin innsideportefølje. Ut går Schibsted A.

KRYPTO: Etter kursras, investorflukt og panikksalg av miningutstyr i kryptomiljøet, mener Peter Warren nå at de seriøse aktørene vil overta. – Jeg tror det er veldig mange smarte mennesker som nå skaffer seg en andel både i blockchainteknologien og i krypto, sier Warren. – Tradisjonelt har de største hatt muligheten til å styre markedet gjennom sin økonomiske tyngde og lobbyvirksomhet. Den er ikke mulig i et mer desentralisert system med flere, små blockchain-aktører. Det blir interessant å se om mindre, fremoverlente aktører som ikke allerede har voldsomme investeringer i eksisterende, eldre infrastruktur benytter muligheten til å slå seg opp som reelle utfordrere. (FA)

SINO AGRO FOOD: Da Sino Agro Food gikk på børs i Oslo lokket de med en rekeproduksjon som skulle bli superlønnsom. Nå eier selskapet bare smuler av den. – Vi er blitt frarøvet sjømatselskapet, herunder rekevirksomheten, sier Arne Fredly. Sino Agro har nemlig skilt ut selskapet fra konsernet slik at de nå kun har 36,6 prosent eierandel. Halvparten av denne eierposten er varslet utdelt som utbytte til aksjonærene, men dette er ikke gjort. I mellomtiden blir aksjonærenes utbytte vannet ut ved at det i takt med aksjekursfallet stadig må utstedes nye Sino Agro-aksjer som sikkerhet for långivere. Sino Agro nekter iht Fredly også å opplyse om hvem som nå eier de resterende 63,4 prosentene av Tri-way. (Finansavisen). På Xtrainvestor og andre investorforum i utlandet har det gjennom flere år vært uttrykt sterk tvil om selskapets regnskapsførsel.  (FA)

…som alltid  – følg live action rundt de omtalte og andre i vår trading chat https://chat.xtrainvestor.com/channel/tradingchat

Xtrainvestor
Xtrainvestor
Investornettverk

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer