BørsXtra fredag 13:e – Spetalens eierstyring, Bitcoin-eufori, Norske Skogs norske fabrikker slås konkurs?

SPETALENS EIERSTYRING: Øystein Spetalen holdt et innlegg om sine synspunkter på eierstyring under årets forum for norsk eierstyring. Han mener retningslinjene om «uavhengige styremedlemmer» er unødvendig. Så lenge styremedlemmer bidrar med kompetanse trenger de ikke eie aksjer i selskapet, mens adm.dir bør eier mye aksjer – gjerne lånefinansiert. Spetalen er videre kritisk til at noen har kapasitet til å sitte i flere enn tre-fire styrer, mener administrasjonen i grunn er imperiebyggere for seg selv og at styret derfor må sette seg grundig inn i og vedta all kjøp og salg av virksomhet. Meglere bør ikke få tilgang til administrasjonen og styret må håndtere emisjonene. Alle store låneopptak må også vurderes og bestemmes av styret. Han mener Statoils oppkjøpshistorikk er et skrekkeksempel der en M&A avdeling i London vurderte kjøp og salg uavhengig av toppledelsen og uten et styre med kompetanse til å vurdere risikoen. På samme måte fremheves Norske Skog som et fullstendig administrasjonsstyrt selskap. (DN)

SUPPLY: – Det er liten tvil om at det blir en mørk vinter, sier skipsmegler Gøran Røstad i Westshore Shipbrokers. På vei inn i vintersesongen har ratene for ankerhåndteringsskipene droppet til 50–60.000 kroner dagen, noe som er mindre enn det rederne trenger for å dekke driftsutgifter, renter og avdrag. Det ligger 120 nordsjøbaserte skip i opplag og Røstad mener flere skip burde følge etter. (FA)

DNO: Deutsche Bank høyner sitt kursmål for DNO-aksjen til NOK 9,8 (7,5), men beholder salgsanbefalingen.

BITCOIN: Prisen på bitcoin steg voldsomt utover kvelden og natten og etter å ha nådd ny rekord med 5.100 dollar per coin tidlig på torsdag steg den med nye 700 dollar til et toppnivå på 5.855,20 dollar per stykk . Dette er en tilnærmet dobling på under en måned. Oppgangen forklares med rykter om at kinesiske myndigheter vil tillate omsetting av kryptovalutaer, men i skikkelig regulerte former, samt en ny splitting av bitcoin. JP Morgan Stanleys toppsjef Jamie Dimon som nylig omtalte Bitcoin som svindel uttalte seg i går mer forsiktig og sier at han vil studere bitcoin og blockchain nøyere og er åpen for digitale valutaer som er ordentlig kontrollert og regulert. (E24)

HYDRO: Sparebank 1 Markets oppgraderer fra selg til nøytral med nytt kursmål NOK 64 (44).

NORSKE SKOG: Europeiske kraftkontrakter har skapt trøbbel for forhandlingene om å redde Norske Skog. Selskapet har sikret kraftbehovet gjennom store og langsiktige kraftkontrakter og fabrikkene i Europa har langsiktige kraftkontrakter som i dag utgjør omtrent NOK 1,7 milliarder kroner i negativ verdi. Iht Dagens Næringsliv N har kreditorene ønsket at Norske Skog kvitter seg med de ulønnsomme kraftforpliktelsene, og har som en del av dette vurdert om en konkurs i selskapene som eier de norske fabrikkene kan være en mulighet for å oppnå dette. Talsmann for en grupper av usikrede långivere sier til DN at de uansett kan komme til å kreve en restrukturering av kraftkontraktene for å skyte inn mer kapital og være del av redningsaksjonen. I virksomhetsområdet Australasia har derimot Norske Skog langsiktige kraftkontrakter med høyere positiv verdi enn den negative verdien knyttet til Europa. I går ble det kjent at en større usikret långiver som kan torpedere styrets forslag av egen kraft vil si nei til forslaget; imidlertid er det kun 0,7% eierskap i favør de usikrede som skilte dennes krav fra styrets forslag. Sagaen fortsetter…

TELENOR: Pareto nedgraderer aksjen til selg med kursmål NOK 140.

MEDISTIN: DNB Markets oppgraderer sin anbefaling på aksjen til kjøp fra hold, og fastholder kursmålet på NOK 74.

AKER BP: Deutsche Bank nedgraderer anbefalingen på Aker BP-aksjen til hold fra kjøp, og oppjusterer kursmålet til NOK 160 (154).

BW OFFSHORE: Fearnley Securities nedgraderer anbefalingen på BW Offshore-aksjen til «reduser» fra «akkumuler», med kursmål NOK 28.

CARNEGIE ANBEFALER: Carnegie-analytiker Preben Rasch-Olsen anbefaler kjøp av XXL, Schibsted og Arcus mens REC Silicon anbefales solgt. (FA)

SVENSKA AKTIER: Oppdatering på ferske analyser av svenske aksjer publiseres hver formiddag her: https://www.facebook.com/groups/aktieforumSverige/

www.xtrainvestor.com    Norske Aksjer på Facebook

Xtrainvestor
Xtrainvestor
Investornettverk

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer