BørsXtra 18.august: Lakselus, tørrbulkoptimisme og planer i Norske Skog.

Forskere har påvist at lakselusen kan bli motstandsdyktig mot dagens medikamentfrie varmtvanns- og fersktvannsbehandling. Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri kaller funnet ekstremt alvorlig for sektorens vekstmuligheter og påpeker at lakselusen allerede nå påfører næringen 15 milliarder kroner i produksjonstap hvert år. (DN)

Det skrives mye om at Kina stenger ned stålkapasitet. Noen oversetter det til å være negativt for jernmalm-skipningene. Men analytiker Ola E. Rugsveen i Carnegie påpeker at det som stenges det er den kapasiteten som bruker skrotstål, og ikke de som bruker jernmalm. Det som kan se ut som noe negativt for tørrbulk er faktisk positivt. – Stålproduksjonen i Kina er på rekordhøye nivåer, samtidig har man fallende stållagre og fallende eksport. Det tyder på sterk økning i den kinesiske ståletterspørselen. – Det som fortjener fokus er at differansen mellom stålprisen og innsatsfaktoren jernmalm utvider seg. Så det er veldig god lønnsomhet for stålprodusentene nå. Man må tilbake til årene rundt finanskrisen for å finne like stor spread, sier han. (FA)

Nordea oppgraderer Golden Ocean til kjøp fra hold, kursmål NOK 80.

Sparebank 1 Markets har sett på antatt produksjonsfall (decline) på 3,5% per år opp mot forventet oljeetterspørsel i 2020 og konkluderer med at det frem til 2020 må sanksjoneres utbygginger som kan gi 12 millioner fat per dag for å tilfredsstille etterspørselen. Det tilsvarer 20 ganger antatt platåproduksjon fra Johan Sverdrup. Antatt break-even fra slike nye felt antas være USD 60/fat. Swedbank ser tre muligheter: Oljeprisen må stige, oljeselskapene sanksjonerer ulønnsomme prosjekt til dagens oljepris, man får et etterspørselsoverskudd fra 2020.

Styreleder Olav Peder Breivik i Viken Skog legger ikke skjul på at Viken Skog har en «B-plan», dersom obligasjonseierne vender tommelen ned til restruktureringsforslaget og at Norske Skog dermed kan bli slått konkurs. Han sier de er i kontakt med flere aktører og at det kan bli et milliardløft med strategiske allianser. Tidligere styreleder i Norske Skog, Jon-Aksel Torgersen håper og regner med at selskapet etter hvert får roet og stabilisert situasjonen da selskapet per i dag driver med et positivt driftsresultat og har god lønnsomhet ved de fleste fabrikkene. (DN)

Forvalter Martin Mølsæter i First Fondene anbefaler kjøp av Hydro og DNO samt det nederlandske containerrederiet Hapag-Lloyd. (FA)

Bli medlem av www.xtrainvestor.com – 8000 investorer som alle skriver under sitt virkelige navn. Medlemskapet er helt gratis 🙂

Xtrainvestor
Xtrainvestor
Investornettverk

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer